Raskol u SDP-u Goražde: Evo šta kažu isključeni članovi stranke

Foto: Fena

Zastupnici u kantonalnom parlamentu Edin Mujković i Amir Sijerčić te ministar unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nusret Hubjer reagovali su na odluku Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Goražde o njihovom isključenju iz stranke.

Oni tvrde da je odluka donijeta bez kvoruma, te da je nepravedna i politički motivirana.

“Vjerujemo da će političko iskustvo i razum Predsjedništva SDP BiH nadjačati nepravednu odluku donesenu inicijativom nekolicine pojedinaca unutar KO SDP BPK”, poručili su isključeni članovi.

Mujković, Sijerčić i Hubjer ističu da neadekvatno rukovođenje strankom od strane nekoliko pojedinaca traje već godinama. Oni tvrde da pojedinci u goraždanskom SDP-u koriste nepravilna tumačenja odredaba Statuta SDP BiH kako bi vršili pritisak na neistomišljenike i omogućili autokratski način vladavine.

“To su glavni razlozi raskola unutar SDP-a u Goraždu, kao i nekonstruktivni sastanci KO bez jasno definisanih ciljeva, zadataka, zaključaka i odluka. Zbog toga smo od predsjednika SDP BiH, gospodina Nermina Nikšića, tražili uvođenje povjereništva u partijske organe, kojim bi rukovodili mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi”, naglasili su.

Dodaju da su uvijek odgovarali radom i djelima na unutarpartijske prozivke. Ističu da je ministar Nusret Hubjer jedan od najuspješnijih u kantonalnoj vladi, što stranci očito ne znači mnogo.

“Podršku od partijskih kolega nismo imali ni kada su realizovane brojne inicijative našeg kluba poslanika, poput nabavke vakcina za HPV virus, opreme za Dom zdravlja Goražde, ili izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, kao i programe aktivne politike zapošljavanja”, naveli su.

Ističu da su umjesto podrške, bili izloženi stalnim pritiscima i kritikama pojedinaca iz SDP-a.

“Ne tvrdimo da je rad vlade idealan, ali partijske kolege trebale bi znati da djelujemo i radimo u skladu s našim političkim i koalicionim kapacitetima. Pozivamo ih da usmjere svoje kritike na konkretan rad za dobrobit građana. Na primjer, Vlada BPK je riješila dugogodišnji problem gradske uprave Goražda kupovinom pijace, sufinansirala zamjenu parketa u gradskoj dvorani, odobrila sredstva za sanaciju divlje deponije “Šišeta” i mnoge druge projekte”, zaključili su.

Kantonalni odbor SDP-a Goražde donio je odluku o isključenju Mujkovića, Sijerčića i Hubjera prije dva dana. Odluka je upućena Predsjedništvu SDP-a BiH na konačno odlučivanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79