Raspisivanje konkursa za novog direktora SIPA-e naredne sedmice

Raspisivanje konkursa za novog direktora SIPA-e naredne sedmice


Na narednoj sjednici Nezavisnog odbora BiH, planirano je donošenje odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ovaj korak uključuje utvrđivanje teksta konkursa i pokretanje procedure odabira kandidata.

Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e, izabran je na ovu poziciju u julu 2020. godine, dok je SNSD bio u koaliciji sa SDA i HDZ-om.

Konkursna procedura podrazumijeva da Nezavisni odbor provodi intervjue s kandidatima koji ispunjavaju tražene uslove. Nakon završetka postupka odabira, Odbor dostavlja ministru sigurnosti u Vijeću ministara imena najviše pet kandidata. Konačnu listu kandidata Vijeću ministara dostavlja ministar sigurnosti, koji potom predlaže imenovanje.

SNSD, koji sada čini vlast sa HDZ-om i Trojkom, želi da Ćulum ostane na funkciji direktora SIPA-e. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić, izjavio je da Ćulum izuzetno profesionalno obavlja svoj posao i da bi takav profesionalac trebao biti izabran i u narednom periodu.

“Ko god bude izabran za direktora takve institucije treba da bude izuzet iz politike i iz bilo koje druge sfere, osim profesionalne,” istakao je Kojić, dodajući da policijske agencije trebaju sprovoditi aktivnosti koje im nalože nadležne pravosudne institucije, a funkcija direktora SIPA-e treba ostati na nivou profesionalizma.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je da su odluke o izboru svih rukovodilaca, uključujući direktora SIPA-e, političke prirode. “Nemam ništa protiv da se donese politička odluka, ali da se izabere adekvatna osoba, rukovodilac iako je biran od politike da bude profesionalac i da je u stanju da se bori protiv svih devijacija,” rekao je Borenović, ocijenivši da je pozicija direktora SIPA-e jedna od ključnih u sigurnosnom sektoru.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija