Raspisuje se konkurs za (novog) generalnog direktora KCUS-a: Hoće li Vlada FBiH stopirati imenovanje UO Kliničkog centra?!

U toku je priprema teksta konkursa za izbor generalnog direktora iako su promijenjena dva člana Upravnog odbora KCUS-a ispred suosnivača Kantona Sarajevo još krajem avgusta, ali do danas to imenovanje nije razmatrano na sjednici Vlade FBiH

Konkurs za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisuje se najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata direktora i bit će otvoren najmanje petnaest dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informiranja, navodi se u Statutu KCUS-a. Odluku o raspisivanju konkursa donosi Upravni odbor.

Kako saznaje Novinska agencija Patria, u toku je priprema teksta konkursa za izbor generalnog direktora iako su promijenjena dva člana Upravnog odbora KCUS-a ispred suosnivača Kantona Sarajevo još krajem avgusta, ali do danas to imenovanje nije razmatrano na sjednici Vlade FBiH.

Vlada KS je imenovala prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo kao člana umjesto Jasmina Kapetanovića (predsjednik) i Dželaludina Junuzovića. Upravo u ovom međuprostoru kada ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ne stavlja to imenovanje na dnevni red Vlade FBiH, sadašnji UO želi raspisati konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a.

Ni urgencije Ministarstva zdravstva KS da federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) stavi imenovanje na dnevni red sjednice Vlade nisu dale rezultat te je promjena predsjednika UO i jednog člana stopirana.

Podsjećamo, početkom januara 2016. godine UO je izabrao Sebiju Izetbegović za generalnu direktoricu, a bila je i jedini kandidat. Prema Statutu direktor može biti još jednom reizabran. Za provedbu konkursa Upravni odbor formira Konkursnu komisiju.

Prema informacijama koje ima Patria i Unsko-sanski kanton će predložiti nove članove UO. No, ukoliko Vlada FBiH i to imenovanje zaustavi, jasno je da se ostavlja prostor za reizbor Sebije Izetbegović.

U Upravnom odboru Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu koji je imenovan u januaru 2017. godine su i: Teufik Orahovac, Amer Ovčina, Feriha Hadžagić-Čatibušić, Samir Muminović, Harun Šestić, Nusret Popović, Dalibor Kolak, Amra Karić i Ankica Kolar-Jurčević prenosi Patria.

Komentari