Rast izvoza oružja i municije iz BiH: Rekordan izvoz od 51,1 milion KM u prvih dva mjeseca

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine nastavlja rasti i u ovoj godini.

Za dva mjeseca ove godine, taj izvoz je iznosio 51,1 milion KM, što je za više od četvrtine, odnosno za 27,6 posto više nego u istom periodu prošle godine kada je taj iznos bio 40 miliona KM.

Samo u februaru, izvoz je bio 34,3 miliona, što je za čak 104,7 posto više u odnosu na januar ove godine.

U cijeloj prošloj godini, izvoz ovih proizvoda bio je 320 miliona maraka, a očekuje se da će ove godine biti nadmašen, s obzirom na brojne nove ugovore koje su potpisale naše kompanije, a čija se realizacija očekuje tokom 2024.

Iz BiH je tokom prošle godine izvezeno oružja i municije u vrijednosti većoj od 196 miliona maraka, što predstavlja rekordan iznos u protekle četiri godine kada je riječ o transportu vojne opreme ka inostranstvu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), iz BiH je u 2022. godini izvezeno 4,81 milion kilograma oružja i municije u vrijednosti od 196,02 miliona maraka. To je blagi rast izvoza u odnosu na godinu ranije kada je plasman te vojne opreme bio ‘težak’ 192,87 miliona maraka.

Rast izvoza namjenske industrije značajan je i jer dolazi u vrijeme kada ukupni izvoz iz BiH pada, najviše zbog dramatičnog pada u vrijednosti izvezene električne energije i nekih ruda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79