Rat čini svoje: Sve veći broj Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori

Nakon ruske invazije na Ukrajinu uslijedile su velike migracije stanovništva. Pored Gruzije, okolnih zemalja EU veliki broj izbjeglica došao je u Crnu goru. Mnogi od njih su pokrenuli neku vrstu biznisa kako bi osigurali sebi zaradu.

Prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, legalni boravak u Crnoj Gori prijavilo je oko 12.800 ruskih državljana, blizu 1.700 Ukrajinaca ali i 6.500 građana Ukrajine koji su zatražili privremenu zaštitu.

Mnogi od njih su pokrenuli svoje biznise. Poređenja radi, 2021. godine svoje firme je imalo 520 Rusa i 140 Ukrajinaca. Kada su u pitanju osnivači iz Rusije, od februara 2022. godine registrovano je 3.226 privrednih društava, podaci su Uprave prihoda i carina Crne Gore.

“Uglavnom su se bavili IT tehnologijama, to su kompjutersko programiranje, obrada podataka, smještanje aplikacija i konsultantske djelatnosti, dakle sve ove ruske firme koje su osnovane ove godine, vezane su za IT industriju. Što se tiče osnivača iz Ukrajine, to su djelatnosti koje se odnose također na kompjutersko programiranje i za nekretnine”, rekao je Radoje Mijušković iz Uprave prihoda i carina, piše Vijesti.me.

Najviše ruskih i ukrajniskih firmi registrovano je u Budvi (1.255), Herceg Novom (660), Podgorici (603), Baru (559) i Tivtu (181).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79