Rat i prepucavanja između prosvjetara i nadležnih se nastavljaju: Sivro oštro odbrusio Uku

Sukob između prosvjetara i Vlade KS nastavlja se, a predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Sarajevo, Saudin Sivro, odlučno je odgovorio premijeru Uku ističući da se njihove brige ne svode samo na pitanje plata, već na standarde i kvalitetu obrazovanja.

Prvi dan štrajka upozorenja u osnovnim školama protekao je uspješno, istaknuo je Sivro, pri čemu je samo 15 posto prosvjetnih radnika ostalo izvan štrajka.

Najavio je da će štrajk upozorenja biti nastavljen i u narednim danima te da će, ako Vlada KS ne pozove na razgovor, 19. aprila donijeti još oštrije mjere.

Sivro je optužio Vladu za kršenje prethodnog dogovora te istakao da mora snositi odgovornost pred prosvjetnim radnicima i roditeljima zbog loše situacije u obrazovanju.

“Nadali smo se pozivu na razgovor nakon pres-konferencije 12. februara, ali do danas nismo dobili takav poziv. Oni govore o platama, mi govorimo o standardima i kvalitetnom obrazovanju”, naglasio je.

Sivro je također istakao da su direktori osnovnih škola dobili zahtjev Ministarstva koji se tiče raznih dokumenata, što sindikat smatra pokušajem sprečavanja štrajka. “Mi ćemo, uz podršku advokata, adekvatno odgovoriti na to”, poručio je.

Dodao je i da su neki direktori prekršili Zakon o štrajku pozivajući djecu na nastavu, unatoč tome što se velik broj prosvjetnih radnika već izjasnio da će sudjelovati u štrajku.

Što se tiče zahtjeva sindikata, Sivro je istakao da su oni jasni i artikulirani, te da traže obrazovanje prilagođeno učenicima i njihovim nastavnicima.

“Tražimo ukidanje pedagoških standarda i normativa koji ugrožavaju prava prosvjetnih radnika, zaustavljanje administrativnih reformi koje pretvaraju učitelje u pisare, te bolje i kvalitetnije obrazovanje prilagođeno učenicima i njihovim nastavnicima. Također, tražimo ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika”, zaključio je Sivro.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79