Rat na Makarskoj rivijeri za nudističke plaže: Bitka između nudista i ‘odjevenih’, kome je pripao veći dio plaže?

Plaža je podijeljena na dva dijela, nudistički i “odjeveni”, a odjeveni se bune da im je u ovoj podjeli dodijeljen manji dio plaže. Svega trećina, kažu…

Bolje turističke brojke same po sebi znače i veći pritisak na plaže. Veći pritisak na plaže podrazumijeva i borbu za one najljepše plaže. Jedna od takvih je nesumnjivo Nugal, nekoć skrovita i teško dostupna nudistička plaža, danas svjetski poznato bajkovito mjesto koje će se naći na “must visit” listi svakog iole ambicioznijeg turista koji pohodi Makarsku rivijeru.

Nuglu su u raznim medijima i na portalima koji se bave putovanjima dodijeljeni razni superlativi, međutim, samim time ova je plaža izgubila dio šarma kojeg je nekoć imala. U međuvremenu je Nugal i službeno postao nudistička plaža, a na fotografijama možete vidjeti kakva se bitka tamo odvija svakog dana, i tako već godinama.

Plaža je podijeljena na dva dijela, nudistički i “odjeveni”, a odjeveni se bune da im je u ovoj podjeli dodijeljen manji dio plaže. Svega trećina, kažu. Nudisti zamjeraju činjenicu da “tekstilci” uopće dolaze na ovu plažu koja je uvijek bila FKK plaža, a posljednjih joj je godina taj status dodijeljen i oficijelno. Kako god bilo, mira kakav se očekuje u ovakvoj prirodnoj oazi baš i nema,piše Makarska-danas

Slična je situacija na Garmi u Podgori, plaži o kojoj smo pisali proteklog tjedna kada nam je par turista prijavio oglašavanje plaže kao privatne. Vlasnik zemljišta iznad demantirao je to tvrdeći kako se radi o njegovom zemljištu, no fotografije koje nam je poslao čitatelj, a koje datiraju iz 2019.godine, svjedoče ne samo da navodi posjetitelje na zaključak kako je plaža privatna, jer tabla je izvješena tik iznad plaže, nego se k tome postavljaju table s oznakom zabrane FKK gostima. Sve se to vidi s fotografija koje potvrđuju da se radi o višegodišnjim pretenzijama na status plaže.

Samo Općina ili lokalni TZ može ukinuti nekakav prešutni status nudističke plaže. A o statusu privatne plaže kako insinuira naš Podgoranin ne treba trošiti riječi.

Frei Körper Kultur podrazumijeva nekakvu kulturu, a kad su plaže u pitanju, toga kod nas očito baš i nema. Plaže su ipak predragocjen resurs da bi se, i od domaćih i od stranaca, poštivali nekakvi običajni uzusi.

A kako vidimo na primjeru Nugla, ispada da tek kad dobiju službeni status – nastaje pravi kaos, piše Makarska-danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79