Rat saopštenja ambasada SAD-a i Mađarske u BiH

Američki ambasador u Budimpešti David Pressman osvrnuo se na izjave mađarskog šefa diplomatije u Sarajevu Petera Szijjarta koji je komentirao stavove State Departmenta o stanju sa ljudskim pravima u drugim državama.

Između ostalog, Szijjarto je na konferenciji na kojoj se obratio javnosti zajedno sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem izjavio kako je zapanjen stavovima State Departmenta.”Ja sam zapanjen tim izvještajem. Uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih Sjedinjenih Američkih Država formiraju mišljenje o nama”, rekao je Szijjarto.

Na ovu tvrdnju odgovorio je i američki ambasador u Mađarskoj koji je je uz izjavu Szijjarta podijelio citat u kojem se navodi kako je Rusija kontinuirano napadala Ameriku zbog njenih kritika o stanju sa ljudskim pravima. Također, citat sadrži i dio u kojem se navodi da Moskva odbija bilo kakav pokušaj miješanja u njena unutarnja pitanja.

“Zvuči poznato”, poručio je ambasador SAD-a David Pressman.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, izvještaj State Departmenta komentirao je i Elmedin Konaković.

Naglasio je da nikada nije pozvao na reakciju prema novinarima.

“Ako to smeta State Departmentu, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti”, kazao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79