Ratari odlučniji nego ikad da pšenicu ne daju za male pare

Svi poljoprivrednici u Republici Srpskoj, koji za to imaju uslove, pšenicu koju požanju treba da uskladište i da čekaju višu cijenu ove žitarice, umjesto da je prodaju u bescijenje.

Ovo poručuju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, nakon što su na današnjem sastanku mlinari ratarima ponudili otkup pšenice za 55 feninga po kilogramu.

– Ovo što mlinari rade čisti je bezobrazluk i otimačina. Lani su otkupili pšenicu po 38 feninga, a mekinje od te pšenice sada plaćamo 55-60 feninga. Ako se hljeb pravi od prošlogodišnje pšenice, a pravi se, nije smio da poskupi. Pitamo se zašto mlinari poskupljuju brašno kad poskupi gorivo, iako ono tek 10 odsto učestvuje u njihovoj proizvodnji. A našoj učestvuje preko 30 odsto. Pored svega, mi ne možemo da dobijemo realnu cijenu, a oni poskupljuju kako god i koliko hoće – naglašava za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.
U ekonomiji nema ljubavi

Prema njegovim riječima, ponuda koju su mlinari dali poljoprivrednim proizvođačima je ispod svakog nivoa.

– Svjesni smo činjenice da u ekonomiji nema ljubavi, ali zašto sav teret prehrambene sigurnosti naroda pada na primarnog proizvođača!? Zašto ti lihvari ne preuzmu na sebe dio cijene koja je visoka i za proizvođača i krajnjeg potrošača. Podsjetio bih da je, zbog par monopolista, kukuruz izvožen iz BiH u periodu najveće potrebe za ovom žitaricom u stočarskoj proizvodnji. I to niko nije spriječio – kaže Marinković.

U ime poljoprivrednika apeluje na državu da ni u kom slučaju ne usvoji mjeru zabrane izvoza pšenice.

– Ratari traže da se oslobodi izvoz, a mi ćemo sebi naći kupca. O prehrambenoj sigurnosti naroda neka brinu mlinari i pekari, a nas nek puste da svoju pšenicu prodamo kako možemo. Mlinari žele da budpošto otkupe našu pšenicu, a da mekinje prodaju po triput većoj cijeni nego što su platili ovu žitaricu. Svako ko ima mogućnost, neka skladišti rod, čime ćemo postići koliko-toliko višu cijenu – poručuje Marinković.

I u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije potvrđuju da je ratarima prisjeo današnji sastanku mlinara i proizvođača pšenice, koji je održan s ciljem formiranja i objavljivanja otkupne cijene ove žitarice.

Dodaje da poljoprivrednici traže da u narednih sedam dana u Bijeljinu dođu premijer Radovan Višković, ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić i ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac.

– Tražimo da pomognu da se napravi jedna normalna kalkulacija i da objasne mlinarima da je pšenica koja je proizvedena u Srpskoj strateški važna za građane Srpske, te da je ona predviđena za domaću proizvodnju brašna, a ne za izvoz. Imamo puno povjerenje u Vladu RS i ostale nadležne institucije, da ćemo naći neki kompromis. Podsjetio bih da smo, kad je riječ o kapitalnim ulaganjima, potpuno izjednačeni sa mlinarima koji bi i zbog toga morali da budu realniji, a da nama omoguće da preživimo. Ako ne dođemo do kompromisa, poljoprivrednici će pšenicu početi da prosipaju po putu, jer je nećemo davati po ovako mizernoj cijeni – poručuje Radić.

Pažljivo pratimo otkup

Od otkupljivača pšenice očekujemo korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cijene. Pažljivo ćemo pratiti proces žetve i otkupa, a po potrebi reagovati, s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača. Ovo su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, dodavši da cijena treba da bude definisana na osnovu informacija sa berzi i otkupne cijene u zemljama okruženja.

– Molimo domaće otkupljivače da prilikom formiranja otkupne ciene, uvaže ove činjenice – poručili su iz resornog ministarstva, podsjetivši da ove sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom dijelu Srpske.

Dry stocks of corn stand in a corn field.

– Prvi otkosi ranih sorti pšenice u području Bijeljine pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna. Vlada RS je ove godine snažnije podržala proizvođače pšenice, a već je isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru, kao i druge mjere podrške. Takođe, u proteklih nekoliko mjeseci otkupila je 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine, s ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Srpske – saopštili su iz ovog ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79