Ratko Mladić sa maskom u sudnici u Hagu, počela rasprava o žalbama na presudu

Pred petočlanim žalbenim vijećem Mehanizma za krivične sudove u Hagu počela je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Mladić lično u sudnici prisustvuje raspravi i nosi zaštitnu masku na licu, dok je njegov glavni branilac Branko Lukić juče obavio svoje učešće, kao i pravni savjetnik Boris Zorko, jer se ne slažu sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede ovu raspravu, praktično po svaku cijenu, u vrijeme pandemije Covida 19 i lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.

U sudnici međutim kao dio pravnog tima za odbranu Mladića raspravi prisustvuju branilac Dragan Ivetić i pravni savjetnik Peta-Luis Bagot.

Raspravu je otvorila predsjedavajuća žalbenog vijeća sudija Prisca Njambe, podsjećajući na tok žalbenog postupka i više odlaganja koji su uslijedili od marta, usljed operacije koju je Mladić imao, njegovog oporavka, zatim pandemije Covida 19.

Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a naredne godine su i tužilaštvo i njegovi branioci podnijeli pisane žalbe na tu presudu.

Oslobođen je za genocid po jednoj tački optužnice.

Mladić je uložio žalbu po devet osnova, sa pod osnovima, kojom traži oslobađanje od optužbi, ili ponavljanje suđenja, a kao alternativu i umanjenje kazne, navela je sudija Njambe.

Ona je dodala da je tužilaštvo žalbom tražilo da se Mladić osudi i po jednoj tački za genocid po kojoj je oslobođen.

Na usmenoj raspravi govoriće se o detaljima iz žalbi i argumentima kojima podržavaju svoje navode. Prvi će govoriti branilac Mladića, advokat Ivetić a onda će riječ dobiti tužilaštvo.

Rasprava je planirana da se održi i sutra, kada je planirano da se sudu obrati i Mladić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79