Ratna fotografija iz Sarajeva 1992. koja slama srca

Novembar je 1992., Sarajevo. Majka u zagrljaju drži uplakanu kćerkicu u autobusu koji kreće prema Češkoj. Fotografiju je na društvenim mrežama prije nekoliko dana objavio grčki fotograf Dimitris Messinis, ne sluteći da slijedi neobičan i dirljiv rasplet situacije. Dan-dva kasnije ispod fotografije se pojavio komentar: “Ovo smo moja mama i ja”.

Uplakana trogodišnja djevojčica s fotografije, skoro tri decenije kasnije, prepoznala se. Grčki fotoreporter otkriva da je odmah stupio u kontakt sa sada 31-godišnjom Mašom iz Sarajeva, čiji je pogled na fotografiji usmjeren prema ocu, ne znajući da ga zapravo gleda posljednji put.

Tada je, naime, s majkom preko Crvenog krsta krenula u Češku, a njen otac je ostao u Sarajevu. Godinu kasnije poginuo je. Messinis se za Makedonsku informativnu agenciju (MIA) prisjetio trenutka od prije 29 godina, kada je snimio fotografiju.

“Sjećam se trenutka. Tada je uz mene bio njen otac, ali nisam znao cijelu priču. Sada, kada sam stupio u kontakt s Mašom, rekla mi je da je ostala bez riječi, da je shvatila da se radi o trenutku kada je posljednji put vidjela oca”, ispričao je fotograf.

Već narednog dana nakon razgovora s Mašom, Messinis je stupio u kontakt sa svojim prijateljem, fotoreporterom iz Sarajeva s kojim je sarađivao 1992. godine, i zatražio od njega da odštampa fotografiju, upozna majku i kćer, i da im je da.

Tako je fotografija iz novembra 1992. godine, u štampanom obliku, stigla u ruke Maše i njene majke. Taj trenutak snimio je fotograf Ademir Demiri, a fotografiju objavio novinar Costas Kukoumakas iz grčkog izdanja “Weissa”.

Maša je za “Weiss” kazala da je postojanje fotografije za nju donijelo jednu vrstu osjećaja oslobođenja.

To je u razgovoru rekla i fotoreporteru Messinisu.

“Rekla mi je da je sve ovo vrlo emotivno, da joj postojanje fotografije, sada kada je ima u rukama, olakšava patnju”, rekao je Messinis za MIA-u.

Cijela priča, ali i fotografija grčkog fotoreportera brzo su se proširili društvenim mrežama u Grčkoj, a Messinis ne isključuje mogućnost susreta s Mašom, možda sljedeće godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79