Ratna fotografija novinara iz Srbije otkrila tragičan kraj trojice Srebreničana

Uz podršku oklopnih transportera, tenkova, protivavionskih topova i artiljerije, 13. jula 1995.godine, srpske snage su zauzele položaje duž ceste Bratunac-Konjević polje – Milići u namjeri da ne dozvole srebreničkoj koloni prelazak puta.

Na širem prostoru sela Pobuđe blokirano je oko 8.000 ljudi. Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske, pod komandom Ljubomira Borovčanina, zahvaljujući ukradenoj opremi od UNPROFOR-a, prevarom zarobljava one ljude koje nisu uspjeli uloviti prethodnog dana, pisao je Avdo Huseinović, poznati publicista, istraživač, autor brojnih dokumentarnih filmova u tekstu na portalu Ins.ba.

Deportacija žena i djece iz Potočara i dalje traje. Iz autobusa se vide kolone zarobljenih i ubijenih muškaraca pored puta Bratunac -Vlasenica.

Ramo i Nermin

Kotlina Drinjače i Jadra postala je dolina suza, beznađa i očaja.

Beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac, televizijskom kamerom zabilježio je predaju Bošnjaka na jednoj poljani kod sela Sandići.

Zarobljenici, njih nekoliko hiljada se odvode na sabirna mjesta, stadion u Novoj Kasabi i livadu u Sandićima.

Na tim snimcima se vidi i Ramo Osmanović iz sela Dobrak kod Skelana, koji doziva sina Nermina riječima:

Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte.

Prva velika egzekucija dijela ovih zarobljenika, dogodila se nekoliko sati kasnije, 13. jula 1995. godine oko 18 sati u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica. Tijela ispred zadruge je snimio Piroćanac, nepunih sat vremena nakon pogubljenja, dok se u automobilu vozio zajedno sa Ljubomirom Borovčaninom, zamjenikom komandanta Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske.

Najvjerovatnije, u Kravici su ubijeni Ramo i Nermin Osmanović i njihove su kosti pronađene 2008. godine. Kostur Nermina pronađen je u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramin na suprotnom kraju – u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Ukopani su 2009.godine u mezarju u Potočarima.

Pored nekolicine TV snimaka zarobljavanja Bošnjaka u Sandićima, nakon 21 godinu pojavila se i fotografija zarobljavanja četvorice mladića.

Upornom istragom, a koja je uključivala provjeru desetina imena osoba koje su se na njoj navodno nalazile, utvrdili smo da je neko od srpskih novinara zabilježio foto aparatom predaju četvorice Bošnjaka, i to: Samira Krdžića, Rašida Sulejmanovića, Nezira Bektića i Kemala Gabeljića.

Nakon zarobljavanja, odvedeni su na egzekuciju u Zemljoradničku zadrugu Kravica.

Majke spasile dječaka

Prvi sa fotografije Samir Krdžić je uspio preživjeti egzekuciju, dok su ostala trojica nesretnih mladića, ubijeni.

Krdžić mi je potvrdio „da su zarobljeni u Sandićima i da su mučeni u kući koja se vidi na fotografiji”.

Odvedeni su zajedno kada i grupa u kojoj je bio tadašnji dječak Enver Husić, koji je uspio pobjeći ulaskom u jedna autobus sa srebreničkim ženama i djecom, kada se zaustavio da obližnjoj česmi natoči vodu.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka sa slike u Sandićima, pronađeni su i ukopani u Potočarima.

Rašid (Jahija) Sulejmanović iz Konjević polja, rođen 8.februara 1974.godine, ukopan je 11. jula 2007.godine, Nezir (Salko) Bektić, rođen 6.aprila 1958.godine u Sućesci kod Srebrenice, zajedno sa dvojicom braće Redžepom i Sakibom ukopan 11.jula 2011.godine, dok je Kemal (Avdo) Gabeljić iz Bučinovića kod Srebrenice, rođen 29.aprila 1973.godine, ukopan 11. jula 2010. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79