Ratne sjekire ZAKOPALI dok traje pandemija: Može li korona virus da izbriše POLITIČKE PODJELE

Korona vurus ujedinio je građane i političare širom BiH koji ovih dana svojim humanim potezima ostavljaju bez riječi.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Podjele koje su do prije samo 15 dana bile više nego vidljive kako u političkom tako i u svakodnevnom životu najednom su iščezle.

Umjesto vječitih prepirki, svađa, podmetanja i prebacivanja odgovornosti jednih na druge, ovih dana imamo sliku odgovornih političara koji besprijekorno funkcionišu, a svi nivoi vlasti sarađuju bolje nego u bilo kom mehanizmu koordinacije.

Ratne sjekire su prvo zakopala trojica članova Predsjedništva BiH koji su u rekodnom roku donijeli brojne odluke u cilju efikasnije zaštite građana od širenja korona viurusa, a kasnije su njihovim stopama krenuli i drugi.

Ako izuzmemo par izuzetaka koji ni u vrijeme pandemije nemaju namjeru da odustanu od svoje „nabrijane“ huškačke retorike, većina političara je pokazala kako se bez blokada, uslovljavanja i povišenih tonova, ipak, može funkcionisati.

Da su jedinstvo i zajednički rad neophodni ovih dana je upozorio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel koji je rekao da će korona virus preoblikovati naš svijet.

On je na blogu na veb-sajtu Delegacije EU u BiH napisao da će, kada se kriza okonča, “naš svijet izgledati puno drugačije”, a koliko drugačije “zavisiće od izbora koje donosimo danas”.

Iste poruke se mogu čuti i od mnogih domaćih političara. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tako istakao da vanredna situacija u BiH nije vrijeme ni za kakvu politiku, osim one koja će osigurati da se sačuvaju građani i privredna aktivnost koliko-toliko.

– Ljudski životi su iznad svake politike, pa bila ona i najbolja politika na svijetu – jedinstvena je poruka koju su građanima zajednički poslala i sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Pa, da li može ova pandemija da promijeni svijest kod političara kada je u pitanju funkcionisanje institucija na svim nivoima vlasti, ili će ovo jedinstvo da traje samo dotle dok ne pobjedimo zajedničkog neprijatelja- korona virus?

Drugim riječima, da li virus može izbrisati podjele u BiH koje traju već trideset godina?

Analitičari odgovaraju da nemaju mnogo nade za tako nešto, već da je prije vjerovatno da će se sve vratiti na staro čim pandemija prođe.

Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić ističe da je obrat u glavama etnopolitičke klase u BiH više nego evidentan. Podsjetio je na Dodikove pozive na „zbijanje redova“ koje je ovih dana uputio u javnosti.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Jasno je rekao da su ljudski životi važniji od svih mogućih politika, pa taman one bile najbolje na svijetu. I to je nešto za pohvalu. Međutim, nisam optimista da će ovo jedinstvo dugo trajati. Mislim da je ovaj privid političkog obrata samo privremen- ističe Kukić.

On dodaje da ova situacija na neki način ide na ruku političarima jer je priča o zaštiti nacionalnih interesa i ugroženosti jednog naroda od druga dva, postala izlizana i sve manje prolazi kod građana.

– Činjenica je da političari ne mogu funkcionisati bez nekog „slučaja“ koji im omogućava da podignu tenzije i gurnu pod tepih stvarne probleme, a to su da imamo najmanju kupovnu moć u Evropi, da su mnogi građani gladni, izvarani i slično. Iz tog razloga smatram da će se onog momenta kada se završi priča sa pandemijom sve vratiti na staro. Naprosto, to je jedini put koji političari poznaju jer ga testiraju već 30 godina – ističe Kukić.

On dodaje da će se i dalje pod tepih gurati stvari koje bi mogle da ugroze njihove fotelje, pa će im jedino preostati da se međusobno svađaju i dižu nacionalne tenzije.

Kukić kaže da je solidarnost koju gledamo ovih dana očekivana jer nisu ugroženi samo građani, već svi, pa i političari i njihove porodice.

– Dakle, nisu ugroženi samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, već svi bez obzira na status, funkciju i slično. Jedino ovakve prirodne nepogode na koje ne mogu uticati čak ni političari mogu dovesti do jedinstva i zbijanja redova. Kada opasnost prođe redovi će se opet razbiti- zaključuje Kukić.
Topić: Privid sloge

I politička analitičarka Tanja Topić smatra da je teško povjerovati da će se nešto promijeniti u glavama političara nakon što pandemija prođe. Stava je da će se odmah čim proglasimo pobjedu nad pandemijom sve vratiti na staro.

Nije ovo prvi put da se svi ujedine u nevolji. Isto smo gledali i za vrijeme poplava 2014. godine kada se cijela zemlja ujedinila. Međutim, čim su poplave prošle i podjele na Srbe, Hrvate i Bošnjake su nastavljene – podsjeća Topićeva.

Ona dodaje da su čak i u ovoj situaciji neki političari nastavili sa uslovljavanjima, kao na primjer, lider HDZ BiH Dragan Čović koji je poručio da se neće formirati Federalna Vlada dok se ne promijeni Izborni zakon BiH.

– Malo se korigovao nakon što je na neki način dobio opomenu od Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da svoje snage treba usmjeriti na prevazilaženje pandemije, a ne dizanje tenzija. To samo pokazuje da je trenutna ozbiljnost situacije potisnula u drugi plan neslaganja, ali ne vjerujem da će taj privid opstati- smatra Topićeva.

Ona dodaje da problem u neslaganju domaćih političara leži u potpuno različitim konceptima i pogledima, odnosno ključnim politikama vezanim za funkcionisanje BiH.

Ti pogledi i koncepti, kako ističe ona, međusobno se isključuju i zbog toga je BiH u vječitom stanju zarobljenosti i nefunkcionisanja prenosi Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79