Razbijena “bankomat banda” koja je harala: Plinom razvaljivali bankomate i odnijeli 160.000 KM

U velikoj akciji policije uhapšene su tri osobe i razbijena je “bankomat banda” koja je uništavanjem bankomata i krađom skupocjenih vozila pričinila štetu od nekoliko stotina hiljada maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, lisice na ruke stavljene su Enisu Mandalu, zvanom Pajser (38), i Omeru Mahmutoviću (36) iz Sarajeva i Adnanu Sahačiću iz Gradačca. Njih policija tereti da su u zadnje dvije godine digli u vazduh tri bankomata u Modriči i Šamcu iz kojih su ukrali 159.000 maraka. Pored toga, ukrali su i dva skupocjena automobila, koja su koristili u krađama.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da su svi uhapšeni odranije poznati policiji po brojnim krivičnim djelima, da iza sebe imaju i osuđujuće presude, a do sada su se uglavnom bavili krađama automobila.

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez rekla je da su osumnjičeni uhapšeni u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP Republike Srpske i Federalne uprave policije (FUP).

Prema prvim informacijama, sumnjiče se za tri napada na bankomate “Unikredit banke”, od čega su iz dva ukrali 159.000 KM, dok iz trećeg nisu uspjeli da odnesu novac.

Tom prilikom bankomati su u potpunosti uništeni i pričinjena je velika materijalna šteta na njima, kao i na objektima na kojima su se nalazili.

– Postoji osnov sumnje da su uhapšeni tokom 2019. u Šamcu ukrali “BMW”, vrijedan oko 18.000 maraka, koji su potom koristili u pokušaju krađe. Pomoću odgovarajućeg plina izazvali su detonaciju unutar bankomata, koji su oštetili, ali do novca nisu došli jer eksplozija nije uništila kasu bankomata – pojasnila je Kerkezova.

Prema njenim riječima, ukradeni “BMW” naknadno je pronađen zapaljen na području opštine Usora u FBiH.

Osim toga, sumnja se da je grupa na identičan način u oktobru 2019. godine raznijela bankomat “Unikredit banke” u Tržnom centru “Bingo” u Modriči iz kojeg su ukrali 22.000 maraka.

– Pored toga, sumnja se i da su u aprilu ove godine u Modriči ukrali “audi Q7”, vrijedan oko 24.000 maraka. Potom su ovo vozilo koristili 1. maja u napadu na isti bankomat u Ttžnom centru “Bingo” u Modriči. I tada su izazvali eksploziju na bankomatu, te su poslije toga ukrali 137.000 maraka – ističe Kerkezova.

Automobil korišten u ovoj pljački još uvijek nije pronađen.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Izvor Srpskainfo otkriva da je na području BiH počinjeno još nekoliko pljački bankomata na isti način koji nisu rasvijetljeni.

– Potpis pljačkaša je skoro identičan kao i u ovom slučajevima koje je rasvijetlila policija. Tokom kriminalističke obrade, policijski inspektori će pokušati povezati ovu trojku sa pljačkama i tih bankomata. Takođe biće provjereno da li su imali još neke saradnike i pomoćnike u pljačkama – pojašnjava naš sagovornik.

Sva trojica uhapšenih su godinama poznati policiji, a među njima posebno se ističe ime Enisa Mandale, a koji je hapšen nekoliko puta.

Dio okorjele automafije

Tužilaštvo BiH je sredinom 2018. godine podiglo optužnicu i protiv 27 okorjelih automafijaša takozvane sarajevske i sokolačke grupe, te klana iz Istočnog Sarajeva, kojima se stavlja na teret da su ukrali najmanje 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže više od milion maraka. Dio ove grupe bio je Pajser.

Prema bezbjednosnim podacima, Mandal je bio glavni operativac jedne od nekoliko automafijaških grupa, koji je za samo jednu noć znao ukrasti i po nekoliko vozila. Mandalu Tužilaštvo stavlja na teret krađe 53 auta od juna 2013. do avgusta 2016. Mandal je svojevremeno, nakon hapšenja u akciji “Kamen”, u Sudu BiH bio osuđen na pet godina zatvora, potpisavši sporazum o prizanju krivice. Bio je uhapšen i prošle godine u predmetu “Orka” u kojoj se osumnjičeni povezuju sa više teških krađa i razbojništava, a neki od uhapšenih su već priznali krivicu.

Bježao od policije, pa završio na krovu

Omer Mahmutović je takođe do sada više puta hapšen zbog krađa automobila, ali i zbog drugih krivičnih djela. On je 2016. godine uhapšen nakon velike policijske potjere. Mahmutović je tada u mostarskom naselju Rodoč ukrao skupocjeni automobil “BMW” i krenuo da bježi. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je krenula u potragu za njima, a u potjeru se uključio i vlasnik automobila. Dok je bježao od policije on je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad vozilom, te je sletio sa puta i prevrnuo se na krov. Policija je odmah prišla i uhapsila ga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79