Razbolijevamo se i umiremo, ništa niste uradili niti radite – Svima je “prekipjelo”!

Masovno se razbolijevamo i umiremo od ove strašne epidemije koronavirusa. Doduše, nije samo kod nas nego i širom globusa, pa se zapravo radi o nezapamćenoj pandemiji. Ne samo da sam se i sama razboljela i morala liječiti privatno, zbog kolapsa našeg zdravstvenog sistema, nego sam ispratila, i sada sve više i češće ispraćam na onaj svijet rođake i prijatelje.

Do sada smo to i trpjeli nadajući se vakcinaciji za stvaranje kolektivnog imuniteta, pa tako i spasiti mnoge živote. Vi ste najviši državni nivo vlasti BiH, što znači da trebate, pa i morate, promptno djelovati na savladavanju svih problema u vezi s tim. No, i nakon godinu kako hara ova pošast vi maltene ništa ne radite na organizaciji i sinhronizaciji zdravstvenog sistema u našoj državi. Ljekari i pomoćno medicinsko osoblje vas već unazad nekoliko godina upozoravaju (štrajkujući) na neadekvatnu brigu o njima, a tako i o zdravstvenim uslugama građanima.

Ne samo da se niste na to obazirali niti išta poduzeli da se sistem poboljša nego niste obezbijedili vakcine za preventivnu zaštitu stanovništva, kao ni odgovarajuće lijekove.

Evidentno je da ama baš ništa niste uradili niti radite. Stalno nam nešto objašnjavate, putem medija, na zakonske prepreke za urgentno djelovanje i samo najavljujete da će se to rješavati u dogledno vrijeme?! To je zaista sramota i bruka političkog djelovanja naše državne vlade koju već kritikuju svi ovdje i širom svijeta.

A vi i dalje samo sjedite u svom kabinetu i servilno se ponašate prema dobrotvorima naših susjeda, pa i nekih dalekih zemalja koje nam doniraju po “na kapaljku” vakcine. Zgrozili smo se gledajući kako dočekujete strane državnike koji donose nekoliko paketa vakcina i klanjate im se do zemlje. Bilo bi smiješno da nije tragično.

Ja zaista ne mogu da razumijem zašto u ovakvim izuzetno vanrednim situacijama morate djelovati na taj način. Sjećam se slične situacije u bivšoj nam zajedničkoj državi SFRJ, 70-ih godina prošlog vijeka, kada je vakcinisano 18 miliona stanovnika u ciglih nedjelju dana i spriječena epidemija. Ja sam bila član ratne i poratne vlade RBiH/FBiH na urgentnoj reformi i obnovi obrazovanja. Bez obzira na strašne uslove u kojima smo radili, uspijevali smo urgentno djelovati ne čekajući administrativne procedure koje vi sada praktikujete. Svima je “prekipjelo”, pa se niži nivoi vlasti već počinju snalaziti sami na rješavanju svojih lokalnih problema, a narod više nikom ne vjeruje i ide u inostranstvo da se vakciniše i time spasi od masovnog umiranja. Sve po onoj narodnoj “spašavaj se ko može”.

Molim vas da se uozbiljite i shvatite da se radi o III svjetskom biološkom ratu u kojem, kao uostalom i svakom drugom ratu, političari (oni koji donose ključne odluke) trebaju promptno djelovati u datim uslovima na dobrobit države i naroda koji su im povjerili taj posao. Pa počnite da radite svoj posao ili dajte ostavke ako to ne znate!

U nadi da ćete uložiti sve svoje znanje i političko iskustvo da pokrenete sve snage na urgentnom rješavanju i poboljšanju trenutne ne samo zdravstvene nego i ekonomske i socijalne situacije kod nas, pa tako doprinijeti političkom i ekonomskom prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. AZRA JAGANJAC,

UN ekspert i ambasador Zelene hemije

i Zelenog inženjerstva


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79