Razlika najniže plate u FBiH viša od one u RS-u za 81 KM

Vlada Federacije oglasila se “s obzirom na pogrešno interpretiranje podataka Eurostata o visini najniže plaće”, prema kojem su “radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi“

– Podsjetimo da Eurostat radi istraživanje za države, te da statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status – navode iz Federalne vlade.

Dalje se dodaje da navođenje podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), “upućuje na pogrešan zaključak da su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi”.

– Napominjemo uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH se isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz …) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj – stoji u reakciji Vlade FBiH.

Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak.

– Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM – zaključuje se u saopćenju.

Minimalna plaća u FBiH je 406 KM: Kako preživjeti mjesec?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79