Razumni potezi: Sve više marketa u BiH ograničava prodaju brašna i ulja

Zbog drastično povećane kupovine osnovnih životnih namirnica u posljednje vrijeme sve više marketa ograničava prodaju brašna i ulja, a količine ovih proizvoda koje građani mogu da pazare po jednoj kupovini sve su manje.

Tako su prije desetak dana potrošači u pojedinim marketima u Srpskoj mogli da kupe maksimalno dvije vreće brašna i paket ulja, dok je u nekim od njih kupovina sada limitirana na količinu ulja koja zadovoljava sedmične potrebe prosječnog domaćinstva.

Jedan od razloga je taj što građani, zbog straha od nestašice i novih poskupljenja, prave zalihe, a drugi što u marketima velike količine osnovnih životnih namirnica kupuju i nakupci, odnosno preprodavci.

Iz marketa poručuju da ograničavanjem prodaje ulja i brašna žele da obezbijede da domaćinstva u RS na raspolaganju imaju dovoljne količine ovih proizvoda.

Početkom rusko-ukrajinske krize građani Srpske su daleko više nego inače kupovali i gorivo, a posebno u periodu kad je cijena na našim pumpama skakala na dnevnom nivou. Trenutno situacija jeste nešto stabilnija, ali je donedavno bilo govora da će i neke pumpe limitirati količinu benzina i dizela koju građani mogu da kupe.

Pored straha od nestašice, do drastičnog povećanja kupovine hrane i goriva dovelo je i to što su ove robe u RS dostigle svoj istorijski maksimum, a građani se boje da će biti još gore. Naime, ni prognoze za naredni period nisu ohrabrujuće jer je, kako poručuju stručnjaci, za očekivati nastavak poskupljenja, prvenstveno zbog skoka cijena uvoznih energenata i sirovina.

Unazad nekoliko dana vreća brašna je u Srpskoj poskupila za pet KM, pa ono kvalitetnije sada košta 33-35 KM. Cijena junetine je došla do 20, teletine do 28 KM, a značajno su poskupile i ostale vrste mesa. Litar ulja u prosjeku košta oko četiri KM, dok je litar goriva na benzinskim pumpama proteklih dana dostizao i 3,55 KM. U pekarama su poskupili svi pekarski proizvodi, kao i velika većina prehrambenih namirnica i ostalih roba u marketima.

Kako kaže potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kod nas ne bi trebalo da bude značajnije nestašice hrane i goriva, dok će njihovog poskupljenja i te kako biti.

– Razlog je skok cijena ulaznih inputa, te velika potražnja koja dovodi do smanjenja zaliha i poskupljenja. Prognoza je da će ova kriza trajati dugo i da se neće mjeriti sedmicama i mjesecima – kaže za Srpskainfo Vasić.

Prema njegovim riječima, sljedeći mjesec je sudbonosan kad je riječ o domaćoj proizvodnji hrane.

– Ako Vlada brzo odreaguje u pogledu značajnijeg subvencionisanja nabavke vještačkih đubriva, goriva i sjemena, u dobroj mjeri ćemo izbjeći problem nestašice hrane. Kad je riječ o posijanoj pšenici, potrebne su blagovremene i značajnije podsticajne mjere, kako bismo imali dobar rod. To znači da ćemo već u julu imati dovoljno pšenice, pa onda brašna i svega ostalog – objašnjava Vasić.

Dodaje da je veoma bitno da se značajnije podstakne i sjetva kukuruza, kako zbog ljudske, tako i zbog zbog stočne hrane.

– Tu je i Srbija koja nas, sve i da nemamo dovoljno svoje proizvodnje, neće ostaviti bez pšenice. Dakle, hrane ćemo uglavnom imati, samo treba izdržati ovaj početni udar pravljenja rezervi i kod ljudi i kod države. A građani masovno kupuju jer se plaše kako nestašice, tako i poskupljenja, kojih će zasigurno biti i u narednom periodu. U marketima, s druge strane, ograničavaju količine brašna i ulja koje potrošači mogu da kupe, jer su zatečeni drastičnim porastom potražnje, a nemaju veće zalihe ovih roba da u potpunosti odgovore na takvu potražnju. Sad su svi marketi u fazi pojačanih nabavki, pa pomenute namirnice nabavljaju u šleperima. Praksa ograničavanja količina koje građani mogu da kupe najvjerovatnije će biti završena za nekih 10-15 dana – ističe Vasić.

Iako nadležni tvrde da na tržištu ima dovoljno svih osnovnih životnih namirnica, često se dešava da samo što brašno stigne u markete bude ekspresno prodato, pa građani moraju da čekaju sljedeću isporuku. Takođe, neke manje pekare su se suočile s problemom u nabavci ove namirnice, zbog čega su privremeno zatvarale pojedine pogone.

– Dobavljač iz FBiH nam je otkazao isporuku, a na našem tržištu ne možemo da se snabdijevamo jer brašna ili nema, ili mlinari neće da ga prodaju, računajući da će uskoro opet poskupiti, pa da ne budu na gubitku. Zbog nestašice smo privremeno morali da zatvorimo lepinjaru – potvrdili su u jednoj banjalučkoj pekari.

Mlinari, s druge strane, poručuju da će brašna na tržištu biti dovoljno do sljedeće žetve, ali da nisu u prilici da primaju nove kupce.

– Svaki proizvođač brašna ima svoje kupce, za koje ima zagarantovane količine do sljedeće žetve. Nove kupce, inače, rijetko primamo, a posebno sad, kad se situacija na tržištu komplikuje iz dana u dan. Činjenica je da pojedine pekare, koje su ostala bez brašna od svog dobavljača, pokušavaju da ga nabave od drugih. To im ne polazi za rukom, jer mlinari štite svoje stare kupce – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Udruženja mlinara RS i direktor preduzeća „Žitoprerada“ iz Prijedora, Zoran Kos.

U proteklim danima je, pored divljanja cijena goriva, na pojedinim pumpama u Srpskoj dolazilo i do nestašice dizela. Zbog straha od značajnijih nestašica i još većih poskupljenja, građani su masovno točili rezervoare do vrha, te gorivo sipali u burad i kanistere. Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS poručuju da je trenutna snabdjevenost gorivima na optimalnom nivou.

– Na nekim pumpama je, možda, bilo nestašice dizela. Koliko znam, sada nema problema sa zalihama, a prodaja se odvija u redovnom režimu rada na svim benzinskim pumpama u RS. Nemam informaciju da je neko od distributera limitirao sipanje, ali je većina ograničila točenje samo u rezervoar. Naime, na većini pumpa dešavalo se da kupci donesu više bačvi ili kanistera i kupuju po nekoliko stotina litara, što je vremenski dugo i zbog čega su mnogi kupci negodovali. Za sada, trenutni izvori snabdijevanja su stabilni i nema redukcija u isporukama – poručuje za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79