Razvoj industrije BiH kroz saradnju s Indijom, koja postaje treća svjetska sila

Radnici iz Indije, su bili među prvim “gastarbajterima” u Bosni i Hercegovini. Sada, dok Indija postaje treća ekonomija svijeta, otvaraju se nove mogućnosti saradnje između BiH i Indije.

Prema prognozama MMF-a, Indija će postati treća ekonomija svijeta, što pruža značajnu priliku za poslovnu saradnju.

Vanjskotrgovinska komora BiH prepoznaje potencijal saradnje s Indijom te ističe kako je ova zemlja do sada uložila stotine miliona eura u Bosnu i Hercegovinu.

Saradnja s Indijom mogla bi donijeti nove investicije i poslovne prilike za bh. kompanije.

Indija, koja je svoj razvoj temeljila na poljoprivredi prije svega, sada se širi i u druge sektore, poput digitalnog tržišta, financijske i potrošačke tehnologije te automobilskog sektora.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Marinko Čavara, naglašava važnost jačanja saradnje između dviju zemalja, posebno u industrijskim granama poput namjenske industrije.

BiH već ima potpisan trgovinski sporazum s Indijom, a Čavara ističe potrebu za ubrzanjem aktivnosti izvršnih vlasti na potpisivanju novih bilateralnih sporazuma koji će dodatno olakšati trgovinu i saradnju između BiH i Indije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79