Reagiralo Ministarstvo: “Jazz Festu” nisu dodijeljena sredstva jer nisu ispunili uvjete iz javnog poziva

Povodom statusa kojeg je jutros objavio direktor “Jazz Festa Sarajevo” Edin Zubčević, putem svog Facebook profila, u kojem ističe da je “25. Jazz Fest Sarajevo 2021 otkazan, i to zahvaljujući odluci ministra kulture i sporta KS Samira Avdića”, reagirali su iz Ministarstva kulture i sporta.

Navode da javnosti žele predočiti konkretne činjenice vezane za provođenje Javnog poziva za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava ovog ministarstva, a čija provedba se ovom objavom osporava.

– Pomenuti javni poziv je objavljen 01. i 02. marta 2021. godine u dnevnim listovima ‘Dnevni avaz’ i ‘Oslobođenje’, te na web stranici Ministarstva kulture i sporta KS, i trajao je do 02. aprila ove godine. Na njega se, uz još 386 projekata, prijavilo se i Udružene ‘Jazz Fest’ sa svojim projektom pod nazivom ‘Jubilarno 25. izdanje Festivala i ostali programi u 2021. godini’.

Uvidom u prispjelu dokumentaciju utvrđeno je da je njihova aplikacija nepotpuna, kao i 65 posto pristiglih aplikacija.

Imajući u vidu da je uvidom u dostavljene aplikacije utvrđeno da postoje kvalitetni projekti iz oblasti kulture i sporta, koji iz čisto tehničkih razloga ne mogu da se uzmu u razmatranje i bodovanje, Ministarstvo je svima ukazalo na tehničke nedostatke i produžilo rok za dostavu nedostajuće dokumentacije do 21. maja ove godine – navode iz Ministarstva.

Forto: Preuzimam odgovornost, tužno je da se Jazz Fest neće održati zbog administrativne greške

Dodaju da je činjenica i da je na web stranici Ministarstva, kada je utvrđen novi rok za dopunu dokumentacije, nenamjernom greškom sa spiska izostavljen “Jazz Fest”, zbog čega je odmah nakon uočavanja ove omaške telefonski, u dva navrata, obavljen razgovor sa predstavnicima ovog udruženja.

– Međutim, oni nisu željeli prihvatili izvinjenje, ali ni poziv da dopune dokumentaciju već su insistirali na činjenici da su ‘namjerno izostavljeni sa pomenutog spiska’ – navode iz Ministarstva i ističu kako izrečena izjava ni u kojem slučaju nije tačna.

Potcrtavaju da je jedini razlog zbog kojeg “Jazz Festu” ove godine nisu dodijeljena finansijska sredstva to što nisu ispunili tražene kriterije i uvjete iz Javnog poziva, kao ni dopunili svoju dokumentaciju nakon što su obaviješteni.

Jazz Fest Sarajevo otkazan zbog odluke Avdića, Forte i NiP-a

– S tim u vezi, Vlada KS je na prijedlog Ministarstva kulture i sporta 7. maja 2021. godine usvojila Zaključak broj: 02-04-20473 /21 kojim je prihvatila Informaciju o potrebi produženja roka Javnog poziva, te ovlastila ministra kulture i sporta da produži njegov rok na period od 07. do 21. maja 2021. godine, s ciljem dopune dokumentacije za prijave već podnesene na Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta. Naglašeno je i kako se u ovom periodu nove aplikacije nisu mogle podnositi.

Direktor Jazz Festa Edin Zubčević: Tamo gdje SDA ne odlučuje, mi smo šampioni

Ministarstvo je 10. maja 2021. godine na web stranici Ministarstva objavilo Obavještenje o produženje roka za upotpunu/dopunu dokumentacije podnesene na Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta KS za 2021. godinu, kao i u dnevnim listovima ‘Dnevni avaz’ i ‘Oslobođenje’ – saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta KS na čelu s ministrom Samirom Avdićem.

Napominju da izražavaju žaljenje zbog nastale situacije s obzirom na značaj “Jazz Festa” za kulturnu scenu KS, ali i ističu da su u obavezi da poštuju sve zakonske procedure, “jer je potpuna dokumentacija osnovni uslov za odobravanje projekata za sufinansiranje.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79