Reagovanje SDA: Skup u Višegradu treba zabraniti, a ruske dobrovoljce, ako se pojave, pohapsiti

Povodom najavljenog skupa “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji je zakazan za 12. april u Višegradu, oglasila se SDA, tražeći zabranu njegovog održavasnja.

– Održavanje skupa „Dan ruskih dobrovoljaca“, zakazanog za 12. april u Višegradu mora biti zabranjeno zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ukoliko odgovorne osobe iz MUP-a RS to ne učine, bit će zajedno sa organizatorima suodgovorne za počinjenje ovog krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH konačno mora početi da radi posao iz svoje nadležnosti, a prestati zamazivati oči javnosti tzv. „formiranjem predmeta“, koje ne znači ništa.

S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA-u, privesti na saslušanje sve ruske državljanje koji se evetualno pojave u Višegradu, navodi se u saopćenju SDA.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79