Reagovao Ahmetovića: Raspustite odjel za ratne zločine ako ćete nas u budućnosti odlukama vrijeđati

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sadik Ahmetović, komentarisao je za Oslobođenje odluku Suda BiH kojom se, u nedostatku dokaza, Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić, oslobađaju optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne.

– Ovo su propusti Tužiteljstva BiH, do sada najveći propusti, ova odluka Suda zbog nerada Tužiteljstva Gordane Tadić je do sada najveća nepravda koju je sud bih donio do sada. Mi koji smo prošli golgote i preživjeli genocid, znamo ulogu ovih ljudi u danima jula kada su pobijeni Bošnjaci iz enklave Srebrenica – kazao je Ahmetović.

Poručuje kako “Tužiteljstvo optužuje za genocid ili ne optužuje nikako”.

– Pa nemoguće je da nema dokaza za zločine ubijanja, zatvaranja, silovanja, progona, pa zar nisu odgovorni za zločin protiv čovječnosti ako nije Tužiteljstvo moglo dokazati genocid. Tužiteljstvo optuži za genocid ili nikako, ne dokažu genocid a zločini protiv čovječnosti koje su počinili ostanu nekažnjeni – kazao je on.

Ističe da je “ovakva odluka propusta Tužiteljstva smišljena kako za ostale zločine necbi odgovarali”.

– Pa neka promjene krivični zakon i u njemu kažu da su se muslimani mogli ubijati, progoniti, silovati. Ova odluka zbog propusta Tužiteljstva je smišljena kako za ostale zločine nebi odgovarali. Strašno i nepodnošljivo. Pozivam VSTV BiH da se očituje o ovakve odluke i postavi pitanje kredibiliteta tužitelja u ovom postupku ili neka raspuste odjel za ratne zločine ukoliko će nas u budućnosti odlukama vrijeđati – zaključio je Ahmetović.

Podsjetimo, predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho kazala je da Tužilaštvo nije dokazalo prisutstvo namjere optuženih za istrebljenje, dodajući da prisutstvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Josipović i drugi oslobođeni optužbi za genocid u Srebrenici

Miodrag Josipović bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79