Reagovao i Arnaut: Dosad su krali glasove, sad kradu i pravo glasa

Današnja odluka Vijeća ministara da ne odobri sredstva za održavanje izbora nesumnjivo je izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji, kazao je u reakciji Damir Arnaut, zastupnik naše stranke.

“Dosad su krali glasove a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Opće je poznato da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade. Ovo je opasan čin. Radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH. Također pozivamo CIK da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak”, istakao je Arnaut.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH današnju vanrednu telefonsku 66. sjednicu okončalo je bez usvojenog dnevnog reda što znači da ni Odluka o odbravanju sredstava za provođenje Općih izbora u BiH u oktobru 2022. godine nije razmatrana.

Naime, ministri iz reda hrvatskog naroda Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i rezora, ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević glasali su protiv predloženog dnevnog reda i predložene tačke o odobravanju finansijskih sredstava.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79