Reakcija na potez iz Odžaka: Pacijenti iz Gradačca planiraju se u ponedjeljak isključiti s dijalize

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH uputilo je dopis u kojem navodi namjere šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, koji se iz protesta zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, planiraju isključiti s dijalize u ponedjeljak, 19. aprila.

Kako je saopćeno, već dugo traje borba ovih pacijenta, kako bi ostali na liječenju u DC Odžak gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

– Međutim, direktor kantonalne bolnice Orašje, koja “vlada” DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike 100-postotne invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje.

Tuzlanski kanton bi pokrio dio troškova

Svima je poznato da se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiRO) Federacije BiH, tačnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju finansijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta pa tako i za ovih šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca. Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret kantonalne bolnice Orašje.

Međutim, danas smo dobili potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili kantonalnoj bolnici Orašje i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni fond solidarnosti, u visini od 35 KM – ističu iz Udruženja.

Loš i neuvjetan put od Gradačca do Gračanice

Smatraju očiglednim da se radi o “tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od četiri sata, imali i produženo putovanje za više od sat vremena po veoma lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79