Reakcija Schmidta: “Ratni zločinci nisu junaci!”

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a trenutni član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt prokomentarisao je jučerašnju konačnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Schmidt ističe da je Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina te podsjetio na ulogu međunarodne zajednice.

“Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenirala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine”, rekao je on.

Istaknuo je da je rad Haaškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a također i za ljude širom svijeta.

“Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje”, rekao je budući visoki predstavnik.

On navodi da “svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja”.

“Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina”, zaključio je Schmidt.

Mladiću je jučer Mehanizam za međunarodne kaznene sudove potvrdio prvostepenu presudu po 10 tačaka optužnice od 11, odnosno za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, prisilno premještanje i terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79