Reakcije ljekara nakon smrti malene Džene: Dobili smo metu na čelo, a ne može svako biti kriv

Preminulu djevojčicu Dženu Gadžun je prije godinu operisala doktorica Nina Jovanović u Kantonalnoj bolnici Zenica. Zbog infekcije koja je nastupila, djevojčica je ponovo morala biti podvrgnuta zahvatu. Navodno, zbog dugog čekanja u zeničkoj bolnici, dr. Jovanović je roditeljima preporučila da se to uradi u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, u kojoj ona radi. Ovo je, nakon ovog tragičnog slučaja, pokrenulo pitanje da li privatne klinike trebaju uvijek biti prvi izbor u odnosu na javne zdravstvene ustanove i čekanje u njima.

(FOTO) Malena Džena Gadžun iz Kaknja ispraćena na bolji svijet

NISU SVI KRIVI

Doktori su proteklih dana za Oslobođenje govorili kako neosnovano vlada mišljenje da je u privatnim zdravstvenim ustanovama sve daleko bolje nego u javnim.

Komplikacije se događaju svugdje, ali treba uraditi sve da se one izbjegnu, kaže dr. Kandić

Međutim, doktor Zuvdija Kandić, specijalista hirurg, ne može da vjeruje koliko se ocrnio privatni sektor.

– Sve je to uzelo maha, dobili smo metu na čelo, a ne može svako biti kriv. Pa, privatni sektor mora raditi po procedurama, kontrolišu nas, inspekcije stalno dolaze, a u javni sektor ne smije niko ni da uđe, govori.

Tuga u Kaknju: Otac Muris spustio u kabur malenu Dženu

Smatra da se komplikacije događaju svugdje, ali da treba uraditi sve da se one ne dogode.

– Godinama sam radio u javnom sektoru i tamo sam vidio puno gore komplikacije, međutim, te javne ustanove neko pokriva, a privatne ne, kaže dr. Kandić.

Oglasili se doktori Jovanović i Bejtović povodom smrti malene Džene

Sada radi privatno i napominje da ima visokostručan tim, te da radi po savremenim protokolima i procedurama liječenja.

– Sve je kako treba, pa ne može se ni raditi ako nema uslova. Za rad se moraju imati odgovarajući prostor, kadar i oprema, poručio je i dodao da privatno zdravstvo “izvlači” javno, pogotovo sada u doba pandemije koronavirusa.

– Opterećeni su, čeka se mnogo, negdje je i aparatura zastarjela. Sve ono što se komplikovalo, što nije našlo mjesta zbog Covid bolesnika, riješeno je privatno, kaže dr. Kandić, pitajući se šta bi se desilo sa svim pacijentima da nije bilo privatnih ordinacija.

Privatnim ordinacijama nisu dozvoljene operacije u općoj anesteziji

– Pomažemo im, poklanjali smo više stotina analiza, žao mi je što se ovako vraća bijelom mantilu, ali izgleda da se sprema nešto privatnom zdravstvu, ne znam šta, sumnja dr. Kandić.

Doktorica Zehra Dizdarević je pulmolog u penziji, pa nije htjela komentarisati hiruršku disciplinu, međutim, jasna je kada kaže da nema razlike između privatnih i javnih zdravstvenih ustanova.

Ključno je povjerenje pacijenta u doktora, u sistem, to moramo postići, poručuje dr. Bećirbegović.

Vlasnik poliklinike “Bejtović” saslušan u policiji MUP KS

– I jedni i drugi se trudimo da ta zdravstvena usluga bude adekvatna, efikasna i na vrijeme. Svi nastojimo da imamo dobru opremu, napominje dr. Dizdarević.

Individualno je, smatra ona, u kojoj ustanovi neki doktor želi raditi, ali svaki od njih je, nada se, savjestan i poštuje Hipokratovu zakletvu, jer niko ne želi ugroziti nečiji život.

Doktor Semin Bećirbegović, specijalista ortopedije, podvlači da su javne i privatne zdravstvene ustanove dio jedinstvenog zdravstvenog sistema i da su kao takve jednake pred zakonom koji tretira njihov rad.

Poruka koja slama srca: Otac se oprostio od malene Džene

– To podrazumijeva da postoje jedinstveni standardi za rad i privatnih i javnih ustanova kada su u pitanju i kadar, i prostor i oprema, pojašnjava.

OZBILJAN KORAK

Poručuje da korisnici zdravstvenih usluga o tome ne bi trebali da razmišljaju, jer postoje instrumenti u sistemu koji to kontrolišu.

– Uglavnom se zaboravlja da sve postoji radi pacijenta, ali ne na principu “umjetnost radi umjetnosti”, koji samo teoretski brine o pacijentu, a u suštini mu ne pomaže, govori.

Pravda za Dženana Memića će podržati Pravdu za Dženu Gadžun

Dodaje i da postoje napori Vlade Kantona Sarajevo u pravcu izjednačavanja javnih i privatnih ustanova u pristupu Zavodu zdravstvenog osiguranja, što bi trebalo da znači da će pacijent s uredno ovjerenom knjižicom moći da bira gdje će se obratiti za uslugu. Ističe da to predstavlja prvi ozbiljan korak u reformi i put do ozdravljenja, gdje se pacijent stavlja u centar pažnje.

“Izgledala je kao da spava, ljubili smo je. Mislila sam da će mi reći da se probudila, ali…”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79