Reakcije na otvaranje pregovora sa EU: Ljudima smo vratili nadu da je u BiH život moguć

Nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH), premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić se oglasio, ističući značaj ove odluke za zemlju.

Nikšić je podsjetio da je EU dodijelila status kandidata BiH-u u decembru 2022. godine te je naglasio važnost napretka koji je ostvaren u proteklih 15 mjeseci.

“Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti sljedeći korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomaknuli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala”, rekao je Nikšić, zahvalivši svim partnerima na podršci.

Nadalje, Nikšić je istaknuo da pred koalicijskim partnerima stoji težak zadatak dogovaranja zakona oko kojih ne postoji saglasnost te je izrazio nadu da će ova odluka dodatno relaksirati odnose te omogućiti brže usvajanje zakona prema europskim standardima.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, ocijenio je današnju odluku Europskog vijeća kao veliki dan za Bosnu i Hercegovinu. Magazinović je pozvao sve političare da se takmiče u aktivnostima koje će ih približiti Europskoj Uniji, ističući važnost djelovanja više od riječi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, također je pozdravio odluku Europskog vijeća, naglašavajući da je to važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Europskoj uniji.

Iako postoji osjećaj zadovoljstva zbog ostvarenog napretka, ističe se da pred Bosnom i Hercegovinom leži dug put te da je potrebno kontinuirano zalaganje kako bi se ostvarili ciljevi koji će omogućiti građanima bolji standard i perspektivu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79