Reakcije: “Svako ko šuti na ovo je jednak direktorici vrtića”

Bosanskohercegovačku javnost potresla je vijest da je u jednom vrtiću u iz Širokog Brijega dječak Jakov koji ima Down sindrom maknut s sa bine za vrijeme trajanja božične priredbe.

Jakov je želio sudjelovati u priredbi sa svojim vršnjacima, ali u vrtiću su smatrali da bi mogao smetati ostaloj djeci.

Uslijedile su brojne reakcije ogorčenih građana, a jedan od njih je i Dalibor Dado Milas – bivši franjevac, humanist, aktivist i intelektualac. Njegovu reakciju prenosimo bez redakcijskih intervencija.

“Ovih je dana u jednom dječjem vrtiću u jednom hercegovačkom gradiću organizirana Božićna priredba, na kojoj je jednom dječaku s Down sindromom uskraćeno sudjelovanje s obrazloženjem „da bi on samo smetao”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dragana (@_draganamandic)

Njegova mama je na Instagramu objavila video dječaka koji sam sjedi na klupi, čeka da sve završi i – pleše. Ja i nisam nešto emotivna osoba, ali ne može te srce ne zaboljeti kada pogledaš taj prizor… Direktorica vrtića je naknadno poručila kako se njoj nije problem javno ispričati, ali da ona eto ne zna zašto. I onda će ona bez ikakvih problema na božićnoj misi u nevjerici vrtjeti glavom kako su ondašnji Židovi bili tako okrutni pa su odbili primiti trudnu Mariju, pa se ionako napaćena Marija morala poroditi u nekakvoj štali ili pećini – i propustit će sebe vidjeti u cijeloj toj priči.

Ovih sam dana na više kanala objavio da je posljednji impuls u ovom adventu poziv svima nama da preispitamo i sami sebe i sve naše društveno nepravedne odnose. Vrli katolici su se naljutili na moju opasku da se Bog na Božić objavio svijetu upravo u onima koji su bili odbačeni i prezreni. Slično kao što se i danas javlja u onima koje mi tako očito odbacujemo i negiramo.

Jedan moj profesor je jednom rekao nešto što mi ni dan-danas ne izlazi iz glave: ‘Svi oni kojima iz određenih razloga iz naše perspektive nešto nedostaje u našem se društvu olako nazivaju ‘Osobama s posebnim potrebama’. Ali nemaju oni ‘posebne potrebe’ već ‘posebne mogućnosti’. Mi smo oni kojima nešto nedostaje, ako nismo spremni vidjeti te njihove mogućnosti’.

U ovom djetetu, kojem je zbog njegovih ‘posebnih mogućnosti’ bilo onemogućeno sudjelovati u Božićnoj priredbi, nalazi se više Boga nego što to mi možemo i zamisliti. Ovo je onaj pravi originalni i nepatvoreni Božić, na kojem se još jednom ostvarila misao evanđelista Ivana kada je napisao: “K svojima dođe i njegovi ga ne primiše” (Iv 1,11).

I da ponovimo: slično kao što je u ono vrijeme Bog u Betlehemu došao nekako nezamijećeno i skriveno, tako nam dolazi i dan-danas. Nije on negdje gore na nebesima, nego upravo ovdje među nama. To da nam se Bog svakodnevno javlja nije ništa novo. Mnogo je važnije jesmo li ga uopće spremni vidjeti i prihvatiti tamo gdje nam ne pada na pamet. Kao što je npr. Dijete s Down sindromom”, napisao je na Facebooku Dalibor Dado Milas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dragana (@_draganamandic)

 

Maja Gasal, direktorica Akademije za žene, komentirala je snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem je dječak sa Down sindromom maknut sa priredbe u Širokom Brijegu jer – smeta drugoj djeci.

“Kakvo smeće možeš biti da odstranis dijete sa priredbe?

Svakog dana sve više postajem svjesnije koliko se suzava onaj red kad su dolazili po ovoga ili onoga, a čitav red šutio, pa na kraju došlo do onog posljednjeg”, rekla je Gasal.

Pozvala je i da se organizuju predstave za malog Jakova.

“Nastavi li se šutjeti i svako ko šuti na ovo je jednak direktorici vrtića, a stvarno se pitam gdje su roditelji i roditeljke ostale djece, što nisu bojkotovali i predstavu i vrtić i sve?

Ja bih se stidjela sebe. Šta li im je odgovor na pitanje njihove djece zašto je Jakov tamo, a ne s nama. Fuj!”, kazala je Maja Gasal piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79