Realizacija korona-zakona: Od 488 miliona KM za subvencioniranje doprinosa utrošeno samo 18 posto

To su sredstva koja su bila predviđena za subvencioniranje poreza i doprinosa poslovnih subjekata koji su pogođeni pandemijom, ali očito visoko postavljeni kriteriji doveli su do toga da je realizirano samo 18 posto sredstava.

“Tačno je da je veliki broj kompanija tražio sredstva, ali brojni nisu ispunjavali uvjete od 20 posto pada prometa”, kaže za naš portal izbor iz Vlade FBiH.

U Vladi misle kako su se poslodavci vrlo odgovorno ponijeli u pandemiji, kako nije bilo prevelikog otpuštanja jer realan pad ekonomije je veći od onog koji se vidi kroz pad broja zaposlenih.

Sredstva “korona-zakon” koja nisu utrošena za predviđena subvencioniranja poreza i doprinosa, tih čak 82 posto, navjerovatnije će biti novim rebalansom budžeta vraćeno onim stavkama kojima je i “otkinuto” prvim rebalansom.

“To se vraća u normalan budžetski ciklus, dobro je da imamo gradnju puteva i drugu potrošnju sad kad ljudi manje troše. To bi trebalo pomoći ekonomiji”, način je kako razmišlja i čime se sada rukovodi entitetska vlada.

Uz ova sredstva Vlada FBiH predvidjela je i garantni fond, a od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kantonima je preusmjerno 200 miliona KM, a 30 miliona općinama prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79