Recesija će pogoditi BiH!

Evropa sve više klizi prema recesiji, upozoravaju svjetski, ali i domaći ekonomisti.

Nova, velika ekonomska kriza pogodit će i Bosnu i Hercegovinu. Zapadni mediji ističu da je ona neizbježna i da je već počela dobrano tresti države Evropske unije.

Alarmantne brojke

Međunarodni monetarni fond (MMF) već je revidirao prognozu rasta globalne ekonomije sa 3,7 na 3,5 posto.

Ako to oni urade i pritom upozore na opasnost koju nose dodatne tenzije i carinske barijere (SAD i Kina, a kod nas u okruženju, recimo, Kosovo protiv Srbije i BiH), zatim opasnost finansijskog stezanja i povećanja troškova zaduživanja vlada, kompanija i domaćinstva, Brexita i usporavanja rasta kineske ekonomije, to je jasan signal svima i moguće da ćemo ponovo vidjeti revidiranje i ove revidirane stope – kaže za Avaz ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Italija je i zvanično u recesiji, mediji u Hrvatskoj panično upozoravaju da je i ta zemlja u krizi. Posebno alarmantno zvuči da je stopa rasta industrijske proizvodnje u Njemačkoj u minusu već četvrti mjesec zaredom…

– Hrvatska industrijska proizvodnja koja još od avgusta bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u decembru je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto – kaže Cenić.

Visoke tenzije

Upitana kakve to posljedice može imati po BiH, Cenić podsjeća da je naša zemlja u 2017. godini najviše izvozila u Njemačku (1,60 milijardi KM), Hrvatsku (1,28 milijardi KM) i Italiju (1,21 milijardu KM).

– Ako na mogućnost pada izvoza BiH dodamo i izuzetno visoke političke tenzije, odliv radne snage, odsustvo bilo kakve vizije, visok nivo korupcije, nizak nivo investicija i oslanjanje na inostrana zaduživanja u ovakvim uslovima, jasno je da ćemo se u narednom periodu naslušati još izgovora kreatora ekonomske politike o tome kako trpimo posljedice svjetskih dešavanja, zaboravljajući šta smo mogli uraditi, a nismo – odgovara ona.

Eurozona posebno ugrožena

Ekonomisti u seriji tekstova objavljenih krajem prošle i početkom ove godine upozoravaju da bi 18 država u kojima je u opticaju euro moglo postati posebno ranjivo.

Osim Brexita, koji već ima rastuće negativne posljedice i po Veliku Britaniju i po EU, faktori koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost eurozone su i lančani pad industrijske proizvodnje ne samo u Njemačkoj i Italij nego i Francuskoj, Španiji, Holandiji…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79