Refik Lendo upozorava: Vučić je započeo realizaciju deklaracije svesrpskog sabora

Refik Lendo upozorava: Vučić je započeo realizaciju deklaracije svesrpskog sabora


Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izjavio je da je “svesrpski sabor“ usvojio deklaraciju koja predstavlja pravne i političke alate za ostvarivanje ideoloških, teritorijalnih i historijskih pretenzija srpske nacionalne politike protiv teritorijalnog integriteta, političkog suvereniteta i nezavisnosti drugih država i naroda.

“Iz sadržaja deklaracije proizlazi stvarna i neposredna opasnost koja se ogleda u jasnim instrukcijama i otvorenoj podršci Srbije vlastima entiteta RS da nastave s podrivanjem Dejtonskog sporazuma i urušavanjem ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine,” kaže Lendo.

On je ocijenio da su izjave o miru i poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, sadržane u deklaraciji, samo prazne floskule bez stvarne namjere.

Dodatno, Lendo tvrdi da je srpska nacionalna politika već započela realizaciju deklaracije, što potvrđuje jučerašnje otvoreno i neposredno miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije Miloša Vučevića u pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine.

“Duboko me zabrinjava odsustvo reakcije vlasti i nadležnih institucija koje su dužne štititi teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost države. Posebno je zabrinjavajuće što raspravu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine vode predsjednik Srbije i diplomatski predstavnici, prijateljskih ali ipak stranih država,” poručio je Lendo.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Odluci u predmetu U-1/11 utvrdio da je država Bosna i Hercegovina jedini titular prava vlasništva nad državnom imovinom, da je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i da se pitanje državne imovine može urediti samo i isključivo zakonom usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija