Refundiranje troškova COVID lijekova: U Sarajevu moguće, u Zenici nije

Zeničanin Edhem Fejzić podnio je prijave Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv uprave Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ovog kantona koji mu je odbio refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab za liječenje supruge koja je 25. aprila preminula od posljedica COVID-19.

“U ovom času me ne interesuje 1.050 maraka. Nismo dali novac da bi refundirali, nego da bi izliječili svoje najmilije. Taj lijek nije pomogao mojoj supruzi. Od dvije doze koje je dobila nije bilo pomaka, tako da je šest doza ostalo”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fejzić.

Zahtjev za refundaciju troškova nabavke ovog lijeka je, kako kaže, uputio Zavodu za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) 5. maja, u skladu sa odlukom ove ustanove od 14. aprila 2021. godine.

U ovoj odluci, objavljenoj na zvaničnoj web stranici, ZZO ZDK obavještava građane ZDK, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, “da će Zavod, počevši od 15.4.2021 godine, refundirati sredstva” svim osiguranicima koji su lijek nabavili iz vlastitih sredstava. U obavijesti nije bilo precizirano da li i pacijenti koji su prebolovali i srodnici preminulih imaju pravo na refundaciju.

Tocilizumab, koji se pokazao uspješnim u bolničkom liječenju oboljelih od COVID-19, se nalazi na listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH koju je objavilo Ministarstvo zdravlja ovog entiteta krajem aprila 2019.

No, uprkos tome, lista, iako je obavezna, nije usklađena u pojedinim kantonima ovog entiteta, poput Kantona Sarajevo (KS) i Zeničko-dobojskog kantona, gdje su ga građani, po uputi ljekara, morali kupovati u privatnom aranžmanu.

ZZO ZDK naknadno promijenio odluku
Fejzić je dobio odbijenicu 11. maja, uz obrazloženje da se postupak obustavlja, s obzirom da je osiguranica preminula.

“Ne da je to diskriminacija” priča Fejzić koji se, kako kaže, “zbog pogrešne primjene materijalnog prava i neposredne diskriminacije” na odbijenicu žalio 26. maja. Zavod je obavezan da odgovori na žalbu u roku od 30 dana.

ZZO ZDK, 26. aprila je dopunio prethodnu odluku i odobrio sredstava za refundaciju lijeka Tocilizumab za ležeće bolničke COVID pacijente “na način da isti dobiju lijek u bolnici, a bolnice sredstva za nabavku lijeka refundiraju od ZZO ZDK”.

Fejzić kaže kako je ovakav postupak nedopustiv, obzirom da je njegova supruga Edita uredno plaćala zdravstveno osiguranje.

Odbijenicu je dobila i Nudžejma Kadrispahić, čiji je otac preminuo 11. aprila, četiri dana prije donošenja odluke. Kupila je 10 doza lijeka Tocilizumab, a otac je primio samo dvije. Preostale doze lijeka iz bolnice joj nisu vratili.

“Tražili smo i mišljenje advokata i on nam je rekao da bi nam Zavod morao nadoknaditi troškove”, za RSE kaže Kadrispahić koja je za lijek izdvojila preko 1.300 konvertibilnih maraka (650 eura).

Sa prosječnom mjesečnom plaćom od oko 500 eura, mali broj građana BiH je u mogućnosti da kupi Tocilizumab, čija se cijena, ovisno o dozi, kreće od 60 do 650 eura.

Zakonske nedoumice
Zavod za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na upit RSE o problemu refundacije lijekova, broju zahtjeva i na osnovu čega je donio pomenute odluke.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, pak, kaže da je upoznat sa ovim slučajevima i da se problem pokušava riješiti. Navodi da je o ovom pitanju u utorak, 8. juna razgovarao sa predstavnicima ZZO.

“Prva je stvar zakonitosti, što, nažalos,t našim pacijentima ovog momenta ne ide na ruku. Druga je moralna neka odluka da se, ipak, tim ljudima proba na neki način refundirati bar dio tih sredstava koja su iskoristili za liječenje svojih najmilijih”, za RSE kaže Jupić.

Navodi da je za potrebe refundacije troškova nabavke lijeka, prema procjenama, potrebno izdvojiti između 250.000 i 300.000 konvertibilnih maraka.

No, Jupić pojašnjava kako Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH ovo pitanje ne tretira kao nasljedno pravo.

Prava koja osiguranim licima pripadaju po ovom Zakonu ne mogu se ugovorom mijenjati, ni prenositi na druga lica, niti se mogu nasljeđivati. Izuzimaju se novčana primanja iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja su dospjela za isplatu, a ostala su neisplaćena usljed smrti osiguranog lica.

“I tu se stvara niz nedoumica. Nama je puno veći problem dovođenje tih stvari u zakonske okvire, nego sredstva koja bi trebali isplatiti”, kaže Jupić za RSE i dodaje kako se nada da će se rješenje iznaći u narednim danima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79