Registar pedofila u FBiH uskoro na snazi: Ko ima pristup i kada su provjere obavezne

Registar pedofila u FBiH uskoro na snazi: Ko ima pristup i kada su provjere obavezne


Pravilnik koji se odnosi na uspostavu registra pedofila u FBiH izrađen je i bit će primijenjen nakon objave u Službenom listu. Još 2019. godine, Zakon o registru pedofila je poslan u zakonodavnu proceduru.

Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu FBiH, koja je zakon uputila u proceduru, te Adna Hanić Zalihić, doktorica pravnih nauka koja je sudjelovala u izradi zakona, govorile su o ovom propisu za N1.

Hanić Zalihić je pojasnila šta je ovim zakonskim rješenjem predviđeno za one koji su pravosnažno osuđeni za pedofiliju.

“Njegova obaveza je da se periodično javlja organu za unutrašnje poslove, zatim da taj organ obaviještava o namjeri putovanja izvan mjesta prebivališta kao i podrazumijeva zabranu da se ta osoba nalazi u blizini mjesta i objekata gdje se okupljaju djeca”, navela je ona.

Obaveze za ustanove koje rade s djecom

Prlić je objasnila ko će imati ovlaštenje za uvid u registar, te naglasila kako će svi koji žele raditi s djecom biti obavezni dostaviti potvrdu da nisu evidentirani u registru.

“Registar će se voditi po principu kartoteke i elektronske baze podataka. Na kantonalnim ministarstvima da prikupljaju ove podatke koji se objedinjuju u federalni registar koji će biti vođen od FUP-a. Registar je tajan i trajan. Tajni su podaci, te samo policija, sud i tužilaštvo imaju pristup a biće trajni neće se brisati zbog djela koja obuhvataju ti prestupnici”, objasnila je.

Iako su mnogi zahtijevali izmjene kompletnog Krivičnog zakona koji se odnosi na pedofile, Prlić je istakla da je to izuzetno izazovno, naglašavajući koliko su dugo radili na trenutnom zakonskom rješenju.

“Ovom zakonu koji stoji pred nama je trebalo pet godina da se usvoji”, kazala je.

Prema sagovornicama, zabrinjavajuće je da nemamo podatke o broju povratnika u izvršavanju krivičnih djela povezanih s pedofilijom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija