Regulatorna komisija za električnu energiju uvodi izmjene tarifnog sistema

Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske (RERS) donijela je značajne izmjene i dopune tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže. Ove promjene su uslijedile nakon što je Ustavni sud RS 28. februara proglasio prethodni tarifni sistem neustavnim.

Novi tarifni sistem, koji stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS, ima za cilj otklanjanje propusta identifikovanih u prethodnom sistemu. Glavna promjena obuhvata preciziranje termina kao što su “korisnici distributivnog sistema” i “kupci električne energije”, što je bio ključni dio ocjene Ustavnog suda.

Iako su izvršene izmjene, praktično se ne očekuje promjena u načinu obračuna i cijenama električne energije za potrošače. Prema tumačenju stručnjaka iz Elektroprivrede RS, nova odluka RERS-a samo ispravlja definicije termina i precizira sistem, dok sama suština obračuna i kategorizacija potrošača ostaju isti.

Potrošači će i dalje biti razvrstani u kategorije bijeli, plavi i crveni, u zavisnosti od količine utrošene struje. Cijena struje će se i dalje obračunavati po različitim tarifama, u zavisnosti od potrošnje, pri čemu će prvih 500 kWh biti obračunato po jednoj cijeni, sljedećih 1000 kWh po drugoj, a preostala utrošena električna energija po trećoj cijeni.

Iako su implementirane promjene, suština tarifnog sistema ostaje nepromijenjena, dok su izmjene usmjerene na preciznije definisanje terminologije i procedure. Očekuje se da će ove promjene osigurati pravnu stabilnost i jasnoću u obračunu električne energije za potrošače u Republici Srpskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79