Reis Kavazović: Opet će neki Švabo možda nametnuti zakon o imovini

Reis Kavazović: Opet će neki Švabo možda nametnuti zakon o imovini


Vakufska direkcija i Muftijstvo mostarsko danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirali promociju knjige “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”.

Promociji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

“Nalazimo se u vremenu koje iznova na neki način mobiliše svu našu muslimansku javnost, kada je pitanju vakuf i vakufska imovina. Vjerovatno najeklatantniji primjer onoga što se događalo s vakufom u našoj modernoj historiji jeste slučaj Lakišića harem, ali i slučaj mnogih drugih vakufa u našim gradovima. Danas ćemo imati priliku da se upoznamo sa historijatom ovog vakufa, od momenta kad je nasilno otrgnut od zavičajnosti vakufa, pa sve do danas, kada se na tom lokalitetu, nasilnim putem, bez pravnog uporišta, želi utisnuti ono što mu ne pripada”, kazao je ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović.

Kako je dodao, “nažalost, više od stoljeće i po, muslimani Bošnjaci su dovedeni u priliku da se ispod njihovih nogu otima njihova imovina”.

“Tako je od tih dalekih 80-ih, 90-ih godina 19. stoljeća, potpisom nekih tada vladara, tadašnjeg Švabe, pa sve do danas, ponovo će neki Švabo možda nametnuti neki zakon o imovini, i mi ćemo se kao narod naći pred sličnom situacijom. Paradigma tog stradanja je Lakišića harem. Svako onaj koji misli da je ovaj slučaj tamo negdje, nevažan, griješi. On je sama suština onoga što se događa s našom imovinom”, naglasio je reisu-l-ulema u obraćanju.

Istaknuo je da se sve vlasti – one koje su bile, i tuđinske, i naše, i one koje su sad, prema vakufu odnose na isti način.

“Zanemaruju ga i nastoje ga prepustiti zaboravu, nestanku, brisanju onoga što je bio vakuf. Zahvaljujem se muftiji, ljudima oko njega, zahvaljujem se jednom čovjeku koji je pokazao odgovornost prema vakufu, a to je Safet Oručević. Odbrana Lakišića harema, koliko god zavisi od Mostarca, zavisi od svih nas. Budimo budni, i ovaj primjer ne prepustimo onima koji to žele da učine na ovakav način”, poručio je Kavazović.

O knjizi su ovom prilikom govorili dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, mr. Salem-ef. Dedović, muftija mostarski, Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju Mostara, i mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija