Reis Kavazović poručio: Budimo graditeljski, a ne svađalački narod

Budimo graditeljski, a ne svađalački narod – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom obilježavanja Dana šehida na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

“Evo nas i danas ovdje na Kovačima, na Dan šehida. Opet smo došli u goste njima, dragim šehidima. Osjećamo njihovo prisustvo ovdje. Kur'an kaže da su živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod svoga Gospodara, a riječ Kur'ana je istinita. Danas je njihov dan. Njih koji leže ovdje, i širom naše domovine, koji su svojom krvlju natopili njena njedra. Bosna je prepuna šehida i, ko zna, možda joj baš oni osiguravaju trajanje”, istakao je Kavazović, saopćili su iz Muslimanske informativne agencije (MINA).

Dodao je da su danas na Kovače došli da izraze duboko poštovanje prema njima i njihovoj žrtvi.

“I evo, kao da slušamo njihovu poruku: Da bi se živjelo časno i opstalo, mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju i najveće dragocjenosti. Nećemo ih zaboraviti, iako ponekad pokazujemo slabost. Brinuli smo o njihovoj djeci i porodicama koliko smo mogli, ali kao da smo ponekad posustajali u brizi o emanetu koji su nam oni ostavili. Kao da nismo pokazivali dovoljno brige o domovini za koju su se žarko borili oni. Kao da nismo uključili sve svoje potencijale u njen napredak i razvoj. Pa ipak, nismo se prestali boriti, i nećemo, ako Bog da. Nećemo izdati ono za šta su oni dali svoje živote, ne samo zbog njih, već i radi sebe i svojih potomaka. Radi budućnosti naše domovine i budućnosti nas samih. Jer mi, kao narod, s njom postojim, a bez nje nestajemo”, smatra poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao, da bi preuzeti emanet ispunili, potrebno je objediniti svoj duh i svoju kolektivnu energiju usmjeriti u tom pravcu.

“To podrazumijeva mobilizaciju svih društvenih institucija, mobilizaciju pojedinaca, velik trud i posvećenost, ali i veliku žrtvu. I ostavljanje postrani međusobnih razmirica i otimanja oko pozicija i privilegija. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod! To podrazumijeva, i ovo posebno ističem, brigu o slabima i nemoćnima, jer se u jednom hadisu navodi da se ljudima opskrba i daje shodno njihovom odnosu prema slabima. Pozivam sve koji me čuju da u sebi ožive ovaj duh i okrenu se u ovom smjeru. Tako ćemo se izboriti i živjeti u dostojanstvu i časti. To je težak put, pun izazova, ali dovodi do veličanstvenih rezultata. Dakle, krenimo njime. Neka nam ovaj dan bude inspiracija i poduka. I podsticaj da već danas načinimo svoj prvi korak”, naglasio je Kavazović.

On je povodom Dana šehida danas posjetio i bivšeg zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismet ef. Spahića.

Današnjem obilježavanju Dana šehida na Kovačima prisustvovali su članovi porodica ukopanih na Šehidskom mezarju Kovači, te predstavnici političkog života Bosne i Hercegovine i institucija Islamske zajednice.

Ovom prilikom je na Šehidskom mezarju Kovači u organizaciji Muftijstva vojnog proučen Jasin pred duše šehida, dok je dovu proučio zamjenik reisu-l-uleme prof.dr. Enes ef. Ljevaković.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji prije džuma namaza prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, dok je hatmu dovu pred duše šehida proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

Džumu je predvodio i hutbu o Danu šehida kazivao prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hafiz dr. Mensur ef. Malkić, saopćili su iz MINA-e.

Podsjećamo, Dan šehida se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79