Reis Kavazović poziva: “Srebrenici dodijeliti poseban status”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je, u pozdravnim riječima koje je uputio učesnicima Međunarodne naučne konferencije “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020 – uzroci, razmjere i posljedice“…

.izrazio bezrezervnu podršku svakom nastojanju da se dodatno istraži i osvijetli genocid koji je izvršen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i koji je potresao čitav svijet.

Naveo je kako drži da je to dužnost i obaveza sociologa, antropologa, psihologa, kulturologa, ali i svih onih koji se bave čovjekom i njegovom ulogom u svijetu. “Stoga se nadam”, dodao je on, “da će se naučnici i istraživači nastaviti baviti tim užasnim činom i istraživati faktore koji su ga uzrokovali, kulturološku pozadinu koja ga je iznjedrila, ali i posljedice koje je ostavio za sobom”. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović naveo je da će bavljenje ovim pitanjem tako biti u funkciji dobra: podsjećat će čovječanstvo, ukazivati mu na uzročnike zla i upozoravati ga kakve sve posljedice zlo može da proizvede ukoliko mu se ne stane na put i na vrijeme se ne obuzda.

“Mi podržavamo nastojanja da se Srebrenici, s obzirom na ono što joj je učinjeno, a što ju je pretvorilo u grad simbol patnje i stradanja, dodijeli poseban status – ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u okviru cijele Evrope. Time bi poruke koje bi ona odašiljala, svoj eho nalazile širom svijeta i generacijama koje dolaze pobuđivale svijest o strahotama genocida i u srca im, umjesto mržnje, usađivale ljubav i poštovanje prema drugom i drugačijem”, poručio je Kavazović učesnicima Međunarodne naučne konferencije „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020 – uzroci, razmjere i posljedice“, saopćili su organizatori konferencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79