Reis Kavazović: Svi ti koji pozivaju na secesije, na ovo ili ono, radi se o ‘krezubim babama’. Ne mogu se ponoviti devedesete

Islamofobija u Bosni i Hercegovini je zastupljenija nego u nekim evropskim zemljama na koje se vrlo često referiramo kada govorimo o njoj. Islamofobija je sveprisutna, nije ona izuzeta ni iz ovih sredina u kojima su muslimani većina, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), reis je govorio o diskriminaciji muslimana u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini i refleksiji na bh. građane, islamofobiji i životu povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Govorio je i o tome koliko nedostatak sporazuma države BiH i Islamske zajednice BiH nepovoljno utiče na ostvarivanje vjerskih prava i gdje su ti nedostaci najvidljiviji.

“Islamska zajednica nema potpisan ugovor sa državom i to je jedan veliki problem za Islamsku zajednicu. Smatramo da su muslimani kao najveća vjerska skupina u BiH diskriminirani. Ta diskriminacija se posebno primjećuje kada je u pitanju korpus privatnih prava lica – muslimana i muslimanki u nekim strukturama države, odnosno u javnom prostoru kao što je rad u sudovima, tužilaštvima, vojsci, policiji…”, pojasnio je Kavazović.

Podsjetio je da su nekoliko puta podnošene apelacije Ustavnom sudu radi povrede tih prava.

“Drugo je područje vakufske imovine Islamske zajednice koja godinama nastoji sa državom riješiti taj problem vakufske imovine. Država se nije obavezala, kao što se obavezala drugim vjerskim zajednicama, da će poštovati njihova imovinska prava. Postoje i druga područja, ali ova dva su najizraženija kada je riječ, na neki način, o kršenju vjerskih prava muslimana u BiH”, rekao je Kavazović.

Smatra da je riječ o opstrukcijama.

“U našoj državi imamo opstrukcije, nekada od strane hrvatskog člana Predsjedništva, kao što je to bilo u slučaju Čovića, pa onda Ivanića. Danas imamo Dodika. Mi smo učinili sve što smo mogli učiniti, imamo saglasnost vlade na taj sporazum, ali ‘zapinje’ iz političkih razloga”, pojasnio je Kavazović.

Dotakao se i Bejtul-mala (državna blagajna), navodeći da Islamska zajednica ima svoj budžet koji se donosi na početku godine.

“U tom budžetu su i projekti iz fonda Bejtul-mal. Uglavnom su to projekti koji su vezani za obrazovanje, za rad naših medresa, fakulteta, stipendiranje učenika, rad obdaništa koja su unutar Islamske zajednice, pomaganje naših džemata u RS-u, i tu je čitav paket socijalnih davanja u smislu da se pomognu siromašni ljudi, iznemogli”, izjavio je Kavazović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79