Reis Kavazović: Svijet je vidio fašističku ideju stvaranje ,,velike Srbije”

Čini mi se da ono što se moglo dobiti od pravde na ovom svijetu, za nedužne žrtve zločina i genocida u Bosni i Hercegovini, je dobijeno, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović povodom jučerašnje presude kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i zločine u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je jučer izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Suđenje je pokazalo šta je bila namjera i plan srpskih zločinaca. Pokazalo je tu sumanutu fašističku ideju stvaranja tzv. “velike Srbije” koja se ne može ostvariti, osim počinjenjem stravičnih zločina nad Bošnjacima, Albancima i Hrvatima. Presuda je pokazala odnos svijeta prema bosanskohercegovačkim muslimanima i njihovoj patnji – kazao je Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Reakcija naših komšija, srpskih političara i intelektualaca, dodao je Kavazović, pokazuje njihov odnos.

Nažalost, to je ista logika veličanja zločinaca i opravdavanja zločina kao i 90-ih. To je ono što me brine i što treba da brine svakog muslimana u BiH i na širem prostoru Balkana. Milošević je umro, Karadžić i Mladić su osuđeni. Njihov projekat nastao na zločinima i genocidu u Bosni i Hercegovini je ostao na plećima Bošnjaka i Hrvata. Dokle, vidjet ćemo – ocijenio je Kavazović.

Iako mu je drago da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) potvrdio prvostepenu presudu Ratku Mladiću, a žali “zbog toga što sudije nisu imale snage da presude i za počinjena djela genocida u Prijedoru i drugim općinama”.

No, to nikako ne znači da Mladić nije kriv za strašne zločine koji su tamo počinjeni. Sada kada su osuđeni oni najodgovorniji za zločine i genocid, i kada je karakter agresije dobio svoj krivični epilog, na neki način, treba pomoći majkama Srebrenice. Trebamo se prema njihovoj patnji ljudski odnositi. Vjerujem da će se tako ponašati svi oni koji u sebi nose bar malo ljudskosti i empatije za strašnu patnju kojoj su ih ovi zločinci izložili. Uzdam se u Boga i dobre ljude da se ovo zlo našoj domovini više nikada ne ponovi! – zaključio je Kavazović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79