Reisu-l-ulema u Krajini: Nadamo se da ćemo ovu godinu uspješno prebroditi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ) Husein ef. Kavazović u okviru današnje posjete Krajini jutros se sastao sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmedom ef. Kudićem, a nakon toga i sa glavnim imamima Muftijstva bihaćkog.

Sastanku s muftijom bihaćkim prisustvovali su i Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog Hariz ef. Veladžić i koordinator za medije Nazif Horozović.

Tokom sastanka sa glavnim imamima ovog muftijstva razgovaralo se o vjersko-prosvjetnim aktivnostima, tekućim projektima te aktuelnim izazovima s kojima se imami i vjernici susreću među kojima je, svakako, organizacija vjerskog života tokom pandemije.

– Razgovarali smo o procesima koji se odvijaju na području ovog Muftiluka, prije svega o onome što je misija Islamske zajednice, a to je rad s djecom i mladima u mektebima, školama, Medresi, Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Posebno sam sretan, kako nas je muftija izvijestio, da se mekteb vratio u jedan uobičajeni tok. Također, razgovarali smo o radu medžlisa, s posebnim osvrtom na rad džemata na području manjeg entiteta. Mislim da muftija i ljudi oko njega imaju jasnu sliku kako pristupiti svim izazovima. Nadam se da ćemo ovu godinu, koja je godina izazova za sve nas, uspješno prebroditi i sačuvati sve funkcije djelovanja Islamske zajednice na ovom području – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija Kudić je zahvalio reisu-l-ulemi na posjeti koja je prva zvanična radna posjeta nakon što je muftiji bihaćkom uručena Murasela.

– Ova posjeta dolazi u 150. godišnjici rođenja reisu-l-uleme Džemaludina ef. Čauševića i informisao sam reisu-l-ulemu Kavazovića o naučnom skupu koji pripremamo tim povodom. Ono što posebno želim istaknuti jeste da Islamska zajednica vodi brigu o socijalno ugroženim kategorijama i reisu-l-ulema je izrazio želju da sagleda u kakvom stanju se nalaze džematlije te posebno penzionirani imami kojima je dao stalnu podršku – kazao je muftija Kudić.

Istakao je da mu je drago da reisu-l-ulema vodi brigu o vjerskom životu na području ovog muftijstva, a to govori i za danas planirana posjeta mektebskoj nastavi u Cazinu. S obzirom na aktuelno pitanje migranata te ostale humanitarne aktivnosti u ovom muftijstvu upriličen je sastanak reisu-l-uleme i predstavnika Crvenog križa i Merhameta.
Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK) je ocijenio da je saradnja sa Islamskom zajednicom u BiH i Muftijsvom bihaćkom na visokom nivou.

– Bili su prvi koji su nam konkretno pomogli oko opreme, hrane, higijene itd. Treba iskazati veliku zahvalnost reisu-l-ulemi koji je prepoznao probleme u našem kantonu povodom migrantske krize i pomogao Crvenom križu kada nam je bilo najteže, kada je bila nestašica donatorske podrške. Islamska zajednica je pomogla kada se još nisu organizirale druge institucije i međunarodne organizacije i koristili smo tu pomoć u interventnim i prelaznim periodima koji su nam bili najbitniji u funkcioniranju i radu na pomoći migrantima – kazao je Kličić.

Odličnom je saradnju sa Islamskom zajednicom ocijenio i Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhameta u Bihaću, navodeći kako je Islamska zajednica stub Bošnjaka koji je stalno uz svoj narod kada je najpotrebnije.

– Imamo odličnu saradnju kada je riječ o pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u BiH, a to se u zadnje vrijeme posebno iskazalo tokom pandemije i migrantske krize u našem kantonu – kazao je Prošić.

Reisu-l-ulema će tokom dana obići polaznike mektebske nastave u cazisnkom džamatu Stijena, te prisustvovati podne-namazu i svečanosti hafiske dove dr. Rifetu Šahinoviću. Nakon toga će posjetiti Medresu “Reis Džemaludin ef. Čaušević”, gdje će se sastati sa rukovodstvom i profesorima ove škole, objavio je Preporod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79