Rekao je “Idu panduri” i onda je nastao haos!

Dječak M. V. (13) iz Požarevca u stanju je postraumatskog stresa nakon što ga je policajac iz tog grada udario i opsovao ga na ulici.

Redakciju “Blica” pozvao je zabrinuti otac Filip V. iz Požarevca, koji je uz svoje tvrdnje dostavio i službenu bilješku i izvještaj psihijatra i neurologa. Naime, kako počinje priču, sve se dogodilo 29. decembra oko 21 sat, kada se njegov sin šetao Nemanjinom ulicom.

– Dječaci su primijetili da policijski automobil ide u njihovom pravcu i moj sin je rekao “panduri”. Ne branim svoje dijete, ali nije to rekao na pogrdan način, u pitanju je dobro dijete i odličan đak, sedmi razred osnovne škole. Shvatili su da su ih policajci čuli, jer im je bio otvoren prozor – kaže otac M. V.

Kako dodaje, tada su vozilom krenuli brže ka njima, a dječaci su od straha počeli da bježe ka centru grada. U jednom trenutku vozilo ih je sustiglo, suvozač je pozvao njegovog sina da priđe prozoru riječima: “Dođi ovamo, šta si ti?”

– Policajac je zgrabio mog sina za jaknu kod grudi, uvukao ga unutra kroz prozor i počeo da ga tuče. Udario mu je jedan šamar, i tu se nije završilo. On je zatim izašao iz automobila i lupio mu još dva šamara. Zatim ga je policajac pustio i rekao: “Mamicu ti tvoju, marš sad kući!” Sin se prestravljen upiškio od straha – kaže Filip V.

Njegova dvojica školskih drugova su, takođe u strahu, gledala sve sa razdaljine od 20 metara. Dijete je u tom stanju reklo drugarima da nastave dalje kako bi što prije zajedno otišli s lica mjesta. Kada je M. V. došao kući, sredio se i cijeli događaj ispričalo majci koja ga je odmah odvela ljekaru i u policijsku stanicu da da izjavu.

– Mi kao roditelji odmah smo preduzeli mjere. S obzirom na to da sam ja zaposlen kao medicinski tehničar u Hitnoj pomoći, odveo sam sina tamo, gdje su mu izdali uput za Opštu bolnicu u Požarevcu. Tu je prvo konstatovano da je potreban pregled neurologa i psihijatra. Psihijatar je konstatovao da je sinu lijeva strana lica napuhana, da je pretrpio veće psihičke traume i stres. On je sinu prepisao tepariju sedativima – dodaje dječakov otac.

U rezultatima iz bolnice specijaliste psihijatrije, u koje je “Blic” imao uvid, piše da dječak ima “simptome akutne stresne reakcije, kao i visok nivo anksioznosti praćen tremorom i isprekidanim govorom u akutnoj reakciji na stres”. Takođe, rezultati pregleda neurologa pokazali su da je dječak vidno uplašen i da kada verbalizuje događaj, počinje ubrzano da diše i da drhti.

– Kod kuće samo odjednom počne da se trese i plače. U toku noći se budi jer ima noćne more. Planiramo privatno da nastavimo da pratimo njegovo stanje sa psihologom – dodaje Filip.

Sin je rekao “panduri”, što je iznerviralo policajca koji mu je udario nekoliko šamara

Kako kaže, M. V. je, zatim, bio na prepoznavnaju lica. Međutim, prema riječima dječakovog oca, nije se radilo ni o kakvom prepoznavanju.

– Pitali su sina da li bi znao da prepozna policajca koji ga je udario, na šta je on odgovorio da bi, ali nisu nikoga doveli na prepoznavanje. Zatim su ga pitali da li bi prepoznao policijsko vozilo, na šta je sin odgovorio da se radi o policijskoj “škodi”. Dječaci su zapamtili i dio broja tablica, međutim, kako nam je rečeno, ta tri broja imaju sva patrolna vozila u gradu. Opet, postoji samo pet patrolnih vozila u toj ispostavi. Mora da se zna ko je bio u tom trenutku u kom reonu, pravi se raspored unapred, to je deset ljudi.

MUP: obavijestili smo tužioca

Da bi provjerili navode Filipa V., redakcija “Blica” uputila je pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova povodom ovog događaja. Kako nam je rečeno u Ministarstvu, “policijski službenici PU Požarevac preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti prijavljenog događaja”.

– Policija je o svemu odmah obavijestila Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu koje treba da se izjasni da li ima elemenata krivične odgovornosti policijskog službenika. Ukoliko se utvrdi odgovornost policijskog službenika, protiv njega će biti pokrenut i disciplinski postupak – kažu iz MUP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments