Reklamni panoi niču kao gljive poslije kiše, ni inspekcija im ne može stati u kraj

Izrevoltirani građani odlučili su se suprotstaviti bespravno postavljenim reklamnim panoima u jezgri Starog Grada, na Ferhadiji i Baščaršiji.

Upravo na ovom dijelu grada najveći je broj pješaka, šetača, i veliki broj turista koji moraju zaobilaziti brojne barijere u vidu reklamnih panoa.

Određeni broj građana počeo je slati dopise nadležnim institucijama zahtijevajući da se ovaj problem riješi i da se tim “gazdama” stane u kraj.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo za Faktor su kazali kako Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad, komunalni inspektori i redari, redovno obilaze lokalitete u užem starogradskom jezgu sa ciljem kontrole i sankcionisanja bespravnih korisnika javnih površina, a samim tim i za postavljanje reklamnih panoa ili bilo kakvog mobilijara bez odobrenja nadležne službe.

– Što se predmetnog lokaliteta tiče, obavještavamo Vas da su komunalni inspektori i komunalni redari u više navrata naložili uklanjanje reklamnih panoa, te da su protiv prekršitelja pokretani prekršajni nalozi, kao i zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred sudovima. Prekršitelji su, prema našim saznanjima, sankcionisani od strane suda – pojašnjavaju iz Općine.

Ističu kako i pored činjenice da inspektori vrše redovne kontrole i poduzimaju sve zakonom predviđene mjere, prekršitelji i vlasnici reklamnih panoa odmah po odlasku općinskih službenika ponovo koriste javnu površinu za postavljanje reklame, također bez odobrenja.

Kako bi se ovakve radnje spriječile, Služba za inspekcijske poslove pojačat će kontrole u užoj starogradskoj jezgri, a do kraja ljetne sezone komunalni inspektori i redari nastavit će raditi u dvije smjene, do 22 sata – zaključuju iz Općine Stari Grad za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79