Rekli pa porekli: Stranke iz RS-a ipak neće prekinuti saradnju sa visokim predstavnikom

Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske su danas uoči sjednice Narodne skupštine zvanično predstavili zaključke koje su donijeli u ponedjeljak na zajedničkom sastanku.

Ovo su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Nenad Nešić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SPS-a Goran Selak i NPS-a Darko Banjac.

U zaključcima se odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika Valentina Inzka na način da ih se smatra “neprihvatljivim i ništavnim”.

“Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenim procedurama”, jedan je od zaključaka.

Navodi se i to da će bojkotovati rad državnih institucija osim ukoliko ne bude potrebe za učešćem kako ne bi bili preglasani.

“Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH), osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”, stoji u zaključku.

Bojkot institucija BiH je trebalo da traje sve dok odluka Valentina Inzka ne bude poništena, međutim u zaključcima je taj dio izbačen.

Iako su na sastanku u ponedeljak politički lideri imali stav da potpuno odbacuju saradnju s visokim predstavnikom, u potpisanim zaključcima to nisu naglasili, ali su napisali da će ostale aktivnost po potrebi razmatrati i usaglašavati u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79