Rekonstrukcija jezive tragedije kod Posušja: Sa rodbinom i vršnjacima komunicirali su sve do 4 ujutro…

Osmero mladih, četiri mladića i četiri djevojke, bili su na dočeku Nove godine u jednoj vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja.

Kad su se tačno ugušili, utvrdit će obdukcija. Mediji su pisali da je s njima bio još barem jedan mladić koji je nakon ponoći otišao kući, jer je morao na posao u jedan ugostiteljski objekt na Blidinju. Njega je, navodno, odvezao jedan od smrtno stradalih koji se, nakon što je ostavio prijatelja, vratio u vikendicu.

Pouzdano je utvrđeno da su vršnjaci i rodbina s njima komunicirali sve do 4 ujutro.

No, onda su prestali odgovarati na pozive i poruke. Mladići i djevojke iz obližnje vikendice, koji su, također, slavili Novu godinu, ujutro su ih našli mrtve. Kucali su im, ali niko nije odgovarao pa je jedan mladić razbio prozor i ušao unutra. Tamo ga je dočekao stravičan prizor – osmero mladih ljudi već je bilo mrtvo.

“U susjednoj vikendici bile su, također, mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da niko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju”, izjavio je komesar MUP-a ZHK Milan Galić.

Policija je brzo sigla, ali mogla je samo konstatirati smrt.

Krivi su plinski top i agregat

Sve upućuje na to da su se mladići i djevojke ugušili zbog agregata koji je cijelu večer radio, a svi su prozori i vrata bili zatvoreni. Kuća je, naime, uz pomoć agregata dobivala električnu energiju. No, kako piše “Večernji list”, uz agregat koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji, u kuću su mladi donijeli i plinski top, koji uspješno zagrijava prostorije, ali i jako brzo isisava kisik.

Za smrt osmero mladih kriv je ‘plinski top’ koji košta 250KM

Upravo je plinski top bio u prostoriji u kojoj su djevojke i mladići zaspali .

Uviđajem je utvrđeno da se agregat iz kojeg je, također, curio smrtonosni ugljenmonoksid, nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu, koja je, pak, bila prozorčićem povezana s većom prostorijom, u kojoj su se mladi nalazili i u kojoj su naposljetku i zaspali.

Agregat je još radio u trenutku kad je policija ušla u kuću.

Tijela su pronađena oko deset sati

Tijela osmero mladih pronađena su oko deset ujutro. Vijest se odmah proširila cijelim krajem. Kako je ubrzo ustanovljeno, umrli su rođeni iste, 2001. godine. Petero ih je studiralo u Mostaru.

Na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju sinoć se okupilo nekoliko stotina građana koji su zapalili svijeće i odali počast osmero preminulih sugrađana.

Građani Posušja su, kako javljaju lokalniji mediji, bili u suzama zbog tragedije koja je potresla Posušje, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79