Rekonstrukcija vrelovoda: U Tuzli se priprema projekat od 80 miliona KM

Rekonstrukcija vrelovoda: U Tuzli se priprema projekat od 80 miliona KM


U cilju poboljšanja kvalitete pružanja komunalnih usluga grijanja, grad Tuzla planira ambiciozan projekt rekonstrukcije glavnog vrelovoda, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 80 miliona KM. S obzirom na prekapacitiranost trenutnog sistema daljinskog grijanja, ova inicijativa postaje ključna kako bi se omogućilo priključenje novih stambenih objekata, sprječavanje gubitka kvalitete usluge te doprinijelo efikasnijem korištenju resursa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, izjavio je da je sadašnji sistem star 40 godina te da je rekonstrukcija nužna kako bi se unaprijedila isporuka toplotne energije. Prva faza projekta, koja će koštati okvirno 20 miliona KM, već je aplicirana kod Vlade Federacije BiH, a podrška se očekuje i iz federalnog budžeta za sljedeću godinu.

Miralem Mulać, pomoćnik gradonačelnika Tuzle, naglasio je važnost rekonstrukcije vrelovoda dužine 1.700 metara. Projekt će omogućiti priključenje oko tisuću novih stambenih objekata, proširenje vrelovodne mreže u naseljima poput Husina, Bukinja i Šićki Brod te povećanje kapaciteta u raznim dijelovima grada.

Osim toga, Mulać je istaknuo da će se novim tehnologijama povećati kapaciteti, a rekonstrukcijom će se podržati širenje mreže u zonama individualnog stanovanja. Planira se završetak prve faze projekta do sljedeće grijne sezone.

Projekt također obuhvaća širenje vodovodne mreže kako bi se osigurala pristupačnost vode u visinskim zonama u mjesnim zajednicama Dokanj i Gornja Tuzla. Ukupna vrijednost svih investicija iznosi 10,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ministri su naglasili važnost unapređenja turističkih potencijala Tuzle i Srebrenika te istaknuli projekte koji će pridonijeti turističkoj privlačnosti i općem razvoju ovih gradova. Projekt Stara Majevica – Zeleni kamen postigao je značajan napredak u ostvarivanju navedenih ciljeva i povećanju turističke privlačnosti regije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija