Rekordna godina po broju turista na piramidama u Visokom: Dolazili Đoković, Musa, Nurkić, Džumhur…

Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” ove godine bilježi rekordne posjete.

Prof. dr. Semir Osmanagić, arheolog i osnivač Fondacije “Bosanska dolina piramida”,kaže da su već sada premašili zacrtani plan za 2021. godinu.

– Imamo rekordnu i fantastičnu sezonu koja je premašila sva naša očekivanja. Od 1. januara do 20. avgusta imali smo 91.000 posjetilaca u tunelima Ravne, koji su naša najatraktivnija turistička destinacija. U 2020. godini smo imali 84.000, a 2019. oko 50.000 posjetilaca. Do kraja godine mislimo da bi mogli stići do brojke od 120.000 posjetilaca – kaže Osmanagić.

Popularizaciji arheološkog parka doprinijele su brojne sportske, muzičke i filmske zvijezde.

– Osim šampiona Novaka Đokovića, tu su Damir Džumhur, Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Džanan Musa… U Visoko su dolazili i najbolji rukometaši, košarkaši, karatisti iz regiona. Nedavno smo uz naše košarkaške zvijezde Nurkića, Musu i Teletovića organizirali turnir za djecu bez roditelja Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Zenice.

Naš arheološki park postaje svojevrsna sportska turistička destinacija. Posljednjih sedmica redovan posjetilac je i naš glumački bard Josip Pejaković koji na našim lokacijama promovira svoju novu knjigu. I biznismeni i uspješni poslovni ljudi dolaze na naše piramide.

Tako su nas posljednjih dana obišli Mensur Mulalić, vlasnik Limometala iz Cazina, Adnan Kovačević, vlasnik autosalona Turbo Trade iz Sarajeva i Šemsudin Smajić, uspješni Bosanac koji je vlasnik uspješne firme u Minhenu. I muzičari i pjevači podržavaju naš rad. Piramidama je oduševljen i Branko Đurić, Amir Pilav iz grupe ZAR i mnogi drugi – kaže Osmanagić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79