Rekordne cijene goriva u Sloveniji!

Nakon što Vlada nije odlučila da produži regulaciju cijena motornih goriva, cijene 95-oktanskog benzina i dizela ponovo se slobodno formiraju na tržištu. Skok cijena je, međutim, rekordan i varira među trgovcima, javlja N1 Slovenija.

Prema procjeni stručnjaka, cijena benzina od 95 oktana premašila je 1.6 eura po litru, a cijena dizela 1.8. Sada ćemo plaćati do 84 eura za rezervoar za benzin od 50 litara i do 94 eura za dizel. Gas takođe iritira.

Vlada je odlučila da 14. marta privremeno reguliše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata zbog velikih poremećaja na tržištu naftnih derivata i velikih oscilacija cijena nakon ruskog napada na Ukrajinu. Postavio je maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cijenu benzina od 95 oktana u cijeloj zemlji na 1.503 eura po litru, a dizela na 1.541 eura po litru. Zatim je 31. marta, zbog problema uzrokovanih regulacijom za neke manje dobavljače, maksimalno dozvoljene veleprodajne cijene postavila na nešto niži nivo.

Kako navode iz Ministarstva privrede, situacija na tržištu naftnih derivata se u međuvremenu stabilizovala, a kako trenutno ne uočavaju poremećaje i nestabilnost u snabdevanju motornim gorivima, Vlada nije produžila propis.

Za benzin od 50 litara između 80 i 85 eura, za rezervoar za dizel između 91 i 95 eura

Od danas su cijene porasle na rekordno visoke cijene, prema riječima stručnjaka, ali se razlikuju među trgovcima. Za litar dizela na benzinskim pumpama izvan autoceste treba odbiti 1.817 eura, a na autocestama čak 1.876 eura. Litar dizela na OMV-ovim košta 1.824 eura, a na autocestama 1.889 eura.

Za litar 95-oktanskog benzina potrebno je odbiti 1.617 € na benzinskim pumpama izvan autocesta i 1.682 € na autocestama. Litar benzina na OMV-u izvan autocesta košta 1.619 eura, a na autoputu 1.697 eura.

MOL Slovenija u međuvremenu nudi litar benzina za 1.617 eura, a dizel za 1.816 eura.

Za 50 litara 95-oktanskog benzina juče je trebalo platiti 75.15 eura, a danas je cijena između 80.85 i 84.85 eura. Za dizel gorivo, rezervoar od 50 litara je u subotu koštao 77.05 €, a jutros je potrebno odbiti između 90.8 i 94.45 €.

Zbog najavljenih poskupljenja, Petrol i OMV su u petak i subotu na pojedinim benzinskim stanicama zabilježili povećanje potražnje za motornim gorivima. I pored povećane ponude zaliha, na nekim benzinskim stanicama nakratko je ponestalo goriva.

Cijene će donekle ublažiti niže akcize. Vlada je u četvrtak produžila smanjenje akciza na energente do kraja jula, osim na motorna goriva, struju, lož ulje i prirodni gas za grijanje.

Niže akcize će barem malo smanjiti račune za struju, koji će se vratiti barem na nivo od onih prije maja, prije nego što je država zakonom privremeno zamrznula naplatu mrežnih naknada i doprinosa za podršku proizvodnji energije u visokoefikasnoj kogeneraciji za februar, mart i april i iz obnovljivih izvora energije.

Već u maju, cijene plina na tržištu trenutno su niže od rekorda s kraja 2021. godine, ali i dalje ostaju na nivoima koji su bili nezamislivi u to vrijeme prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79