Rekordne temperature mora na hrvatskoj obali do čak 30 stepeni celzija

Ovih se dana na hrvatskoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je prekjučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stepeni, i jučer su bile slične vrijednosti.

U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Naučnici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, piše HRT.

Zbog globalnog zagrijavanja naučnici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

“Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stepena ili jedan stepen to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena”, ističe profesor Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora. Sve je vjerojatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za egzotične primjerke tropskih ribica.

“Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, naročito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt”, kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora.

“To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile”, zaključio je.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79