Rekordno visoke svjetske cijene hrane u februaru

Svjetske cijene hrane rekordno su visoke u februaru, rastući za 24,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, podstaknute rastom cijena jestivih ulja i mliječnih proizvoda, saopćila je agencija UN-a za hranu, prenosi Fena.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati većinu svjetske trgovine hranom, iznosio je 140,7 poena u prošlom mjesecu naspram revidirane cifre od 135,4 u januaru. Ta cifra je prethodno iznosila 135,7.

Razbuktavanje inflacije

Više cijene hrane doprinijele su razbuktavanju inflacije dok se ekonomije širom svijeta oporavljaju od krize s korona virusom, a FAO je upozorio da bi visoke cijene mogle ugroziti stanovništvo u siromašnim zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

FAO, sa sjedištem u Rimu, također je objavio svoje prve projekcije globalne proizvodnje žitarica u 2022, koje ukazuju da je globalna proizvodnja brašna porasla na 790 miliona tona sa 775,4 miliona tona u 2021, prenosi Reuters.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79