Rektori u FBiH se skupili i poručili: Moguć je sudski epilog!

Izvanredna sjednica Rektorskog zbora (RZ) Bosne i Hercegovine kojom je predsjedavao rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, održana je na Univerzitetu u Sarajevu, a na dnevnom redu bila je samo jedna točka – rasprava o modelu angažiranja vanjskih suradnika u nastavnom procesu kao i način isplata ugovora na osnovu izrade domaćih i međunarodnih projekata na javnim sveučilištima – univerzitetima u FBiH.

Nakon višesatne rasprave svih rektora javnih sveučilišta – univerziteta, a imajući na umu da je Porezna uprava Federacije u proteklom razdoblju putem inspekcijskih nadzora rješenjima pogrešno utvrdila činjenično stanje, RZBiH cijeni važnim naglasiti sljedeće:

Činjenice – Porezna uprava Federacije BiH već duže vrijeme provodi aktivnosti provjere poslovanja sveučilišta – univerziteta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sveučilišta – univerziteti poštuju sve zakonom propisane aktivnosti koje su vezane za provedbu pozitivnih zakonskih propisa na svim razinama i uredno izmiruju poreze i druge obveze. RZBiH upoznao je Vladu FBiH i Ministarstvo financija FBiH o svojim stajalištima i praksi postupanja Porezne uprave FBiH.

Nalazi

Analizom inspekcijskih zapisnika s više sveučilišta – univerziteta Rektorski zbor primjećuje brojne nelogičnosti i moguće nezakonitosti u postupanju.

“Smatramo da Porezna uprava FBIH selektivno primjenjuje zakonske i druge propise ne uvažavajući da sveučilišta – univerziteti moraju u poslovanju primjenjivati cjelokupan set zakona, a posebno lex specialis zakone koji reguliraju područje visokog obrazovanja županija. Podsjećamo da su županije jedini ustavom nadležni za područje visokog obrazovanja.

Smatramo da porezni inspektori postupaju na različite načine u interpretaciji činjenica i primjeni propisa prilikom inspekcijskog nadzora, a što se posebno odnosi na način izračuna poreza i doprinosa na angažman vanjskih suradnika, pristup u načinu izračuna poreza i doprinosa u realizaciji međunarodnih projekata, kao i oporezivanju rada na privremenim i povremenim poslovima, te ad hoc.

Smatramo nedopustivim i krajnje štetnim prisiljavanje na postupanje koje je suprotno pozitivnim propisima te tehnički neizvodivo. RZBiH ne isključuje mogućnost pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti institucija i pojedinaca pred nadležnim sudovima. RZBiH informirat će međunarodne i domaće institucije, koje prate visoko obrazovanje i razvoj znanosti u Bosni i Hercegovini, o svim istaknutim navodima.

RZBiH smatra nedopustivim obračunavanje poreza po punoj stopi za naknade kod međunarodnih projekata na sveučilištu – univerzitetima. Smatramo da takva praksa narušava europsku perspektivu i standarde visokog obrazovanja i Bolonjskog procesa.

Naglašavamo da sve te i brojne druge aktivnosti dovode u pitanje organizaciju nastavnog procesa, prohodnosti nastavnika i studenata na javnim sveučilištima – univerzitetima u Bosni i Hercegovini i čini nesagledivu štetu razvoju cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva. Smatramo da ovakvi postupci urušavaju znanstveno – istraživački rad kao temelj razvoja svakog, a posebno bosanskohercegovačkog društva.

Ističemo da postoje i brojni drugi primjeri o kojima ćemo izvještavati domaću i međunarodnu javnost. Privrženi akademizmu i svim vrijednostima koje proistječu iz visokog obrazovanja, vodeći se načelom legalnosti, sveučilišta – univerziteti razmatraju sve primjedbe utemeljene na zakonu i propisima i spremni su mijenjati prakse svoga poslovanja, ali nikako neće dopustiti da ovakve aktivnosti utječu na misije sveučilišta – univerziteta u društvu”, navedeno je iz Rektorskog zbora BiH, a prenosi se na stranici SUM-a.

Stajalište

“Navedene prakse nadležnih poreznih institucija mogu dovesti do gašenja sveučilišta – univerziteta kao najvažnije supstance razvoja društva i dovesti do urušavanja perspektive mladih ljudi i pojačati njihovo iseljavanje iz Bosne Hercegovine.

Polazeći od Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, kojim je precizirano da je djelatnost visokog obrazovanja od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu, ovakvim postupanjima taj se interes grubo narušava, a time i perspektiva bosanskohercegovačkog društva.

Apeliramo na nadležne vlasti da u dijalogu s visokoškolskim institucijama tj. sveučilištem – univerzitetima pronađu optimalan model u kojem će se uvažiti svi zakonski i drugi propisi te time dati nova perspektiva razvoja visokog obrazovanja i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Vjerujemo da će time sve institucije na svim razinama značajno doprinijeti razvoju bosanskohercegovačkog društva u njegovoj europskoj perspektivi”, zaključeno je u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79