Rektorski zbor: Osoblju u obrazovanju i studenima dati prioritet u vakcinisanju

Druga sjednica Skupštine Rektorskog zbora/Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine održana je danas online.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni Izvještaj o radu Rektorskog zbora/Rektorske konfrencije i Finansijski izvještaj RZ/RK BIH za prošlu godinu.

Članovi RK/RZ BiH su podržali incijativu atašea za obrazovanje i kulturu SAD-a u BiH Holly H. Zardus za realizaciju projekta „Korištenje baze podataka prikupljenih međunarodnim studijama za poboljšanje naučnoistraživačkih kompetencija univerziteta u Bosni i Hercegovini“.

Rektori su također razgovarali o realizaciji ljetnog semestra akademske 2020./2021. godine na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Konstatirano je da se nastava odvija online putem elektronskih platformi osim kliničkih vježbi koje se održavaju u kliničkim centrima. Na nekim fakultetima, a u cilju realizacije vježbi praktikuje se održavanje istih u grupama od maximalno 20 studenata uz poštivanje epidemioloških mjera. Ispiti i odbrane završnih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova se organiziraju u prostorijama fakulteta…

Na današnjoj sjednici RZ/RK BiH donesen je zaključak da se zbog osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti COVID-19, uputi zahtjev nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima da se osoblje koje radi u obrazovanju od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i studenti univerziteta stave u sistem pririteta u COVID-19 cijepljenju, saopćeno je s Univerziteta u Zenici.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79